Een Zwitserse krant heeft in haar voorpagina een boodschap voor de Turkse gemeenschap van Zwitserland gepubliceerd. De krant gebiedt hun lezers tijdens het komende referendum ‘NEE’ te stemmen.

Op de voorpagina van de ‘Daily Blick’ kan men lezen, “Stem nee tegen het dictatorschap van Erdoğan”, met de subtitel, “Nu gaan wij ons bemoeien!”. De voorpagina is het voorwerp van felle kritiek in de lokale Turkse gemeenschap. De publicatie van de uitgave is gedaan zowel in het Turks, als in het Duits. De krant beweert dat de voorgestelde veranderingen de machten van Erdoğan kunnen verheffen tot een dictatoriaal niveau.

Het artikel beweert ook dat het niet acceptabel is om toe te laten dat er een dergelijke campagne gevoerd wordt, die als doel heeft de rechten en vrijheden te beknotten in een ander land, door zich te beroepen op de Zwitserse vrijheden.

Recente verboden

In navolging van de recente verboden van Nederland en Duitsland, heeft de gemeenteraad van Zürich gevraagd aan de federale overheid, de meeting met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu af te schaffen. Deze zou door zijn gegaan op 12 maart, maar werd afgelast door de affaire in Nederland.

Alhoewel de Turkse ministers een verbod hebben gekregen om de Turkse burgers te ontmoeten en hun ‘JA’ campagne te komen verdedigen, hebben de Turkse politici van het ‘NEE’ kamp geen enkele hinder ondervonden in Europa.

Grondwettelijke verandering

Turkse burgers zullen stemmen voor een grondwettelijke verandering op 16 april en 3 miljoen Turken die in het buitenland leven, zullen hun stem dan ook uitbrengen op het referendum.

Felle kritiek

Zwitserland staat onder hevige kritiek, omdat zij meetings gedoogt van de terreurorganisatie PKK. Honderden PKK-leden organiseerden een bijeenkomst voor het hoofdkwartier van de VN in de Zwitserse stad van Genève.

Een terroristische bomaanslag werd uitgevoerd voor het Turks consulaat in Zürich, in januari. De motieven van de aanslag zijn (nog altijd) niet achterhaald. Na de aanslag is de PKK nog harder begonnen met protestmarsen uit te voeren in Zwitserland.

PKK-terroristen hebben ook aanvallen uitgevoerd op een Turkse familie in Zwitserland in december 2016. Mehmet Cek vertelde aan de pers dat PKK leden hem, zijn vrouw en twee kinderen hadden bedreigd. Toen hij zijn huis verliet voor een korte boodschap, hadden deze PKK-leden zijn huis aangevallen, terwijl zijn vrouw en twee kinderen alleen thuis waren.

Terreurorganisatie

De PKK staat officieel opgelijst als terreurorganisatie door Turkije, de VS en de EU. De terroristische groepering heeft haar 30 jarige terreurcampagne hernomen tegen de Turkse staat in juli 2015. Veel van die leden vragen asiel aan in Europa en krijgen daarbovenop bescherming tegen Turkije.

De PKK is zeer actief in Europa, onder het mom van NGO’s. Ze is actief in onder andere Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Nederland, Zwitserland en Griekenland.

Sabah