Foto: Uğur Şahin, CEO van BioNTech

De Duits-Turkse ceo blijft ook liever onder de radar. Uğur Şahin, een van alle ijdelheid verstoken Duitse arts, fietst bij gebrek aan rijbewijs elke dag naar zijn werkplaats.

Uğur Şahin (55), in Turkije geboren, kwam als jongetje naar Köln, een stad in Duitsland, toen zijn vader daar een baan kreeg bij de Fordfabriek.

Zijn latere vrouw Özlem Türeci (54) liep als meisje vaak mee met haar vader, een chirurg, toen die zijn rondes deed langs zijn patiënten.

Ugur Sahin (55) en Özlem Türeci (54)

De twee liepen elkaar tegen het lijf in de jaren ’90 in een ziekenhuis, tijdens hun opleiding tot arts-specialist.

‘Sahin en Türeci hadden een goede neus voor zaken’, zegt Stefaan De Smedt, hoogleraar farmacologie aan de UGent.

‘In het lab konden ze hun mannetje staan, maar hun verdienste is toch vooral geweest dat ze het onderzoek van Karikó en Weismann naar de praktijk hebben vertaald.

Kanker bestrijden

Ze hadden een echte entrepreneursgeest, wat in Europa helaas een zeldzaamheid is.

Amerikanen zijn minder bang om te springen, als ze toekomst zien in een wetenschappelijke vondst.’

Aanvankelijk waren Sahin en Türeci vooral geïnteresseerd in de toepassing van Karikó’s vinding om kanker te bestrijden.

Ze maakten twee Duitse durf­kapitalisten, de gepensioneerde tweelingbroers Thomas en Andreas Strungmann, warm voor hun idee, en BioNTech was geboren.

‘Je moet exploratie met de juiste hoeveelheid exploitatie durven te combineren’, zei wetenschapper-ondernemer ­Sahin ooit over die loopbaan­wending.

Het was ook Sahin, weet De Smedt nog, die begin januari 2020, bij de start van de pandemie, de tegenwoordigheid van geest had om de koers van zijn bedrijf drastisch om te gooien.

‘Als een van de eersten ­begreep hij dat de covid-uitbraak in ­Wuhan niet tot China beperkt zou blijven.

Hij zette veertig van zijn beste onder­zoekers exclusief op corona. Een paar ­weken later lag er een kandidaat-vaccin op de tafel.’

Sahin, die in 2013 al Katalin Karikó als consultant had ingehuurd, ­begreep ook dat er nog meer allianties nodig zouden zijn. Hij contacteerde Pfizer.

Of het bedrijf geïnteresseerd zou zijn om de vaccinkandidaat van BioNTech mee te helpen ontwikkelen en testen? Dat was Pfizer zeker.

Nog geen tien maanden later, ­begin december 2020, werden de eerste Britten met het vaccin van de BioNTech/Pfizer-tandem ingeënt.

Forbes-lijst

Zo staat Ugur Sahin (4 miljard dollar) op de lijst. Hij is directeur en mede-oprichter van BioNTech dat achter het Pfizer-vaccin zit.

Het vermogen van Sahin wordt geschat op 4 miljard euro – sinds de coronacrisis is hij bijna 3 miljard ­euro rijker geworden.

Van BioNTech-bedrijfsleider Uğur Şahin is uiteindelijk tóch een foto opgedoken waarop hij een stropdas draagt.

Ze is genomen bij de uitreiking, door president Frank-Walter Steinmeier en bondskanselier Angela Merkel, van de Duitse Orde van Verdienste aan hem en zijn vrouw.

Bron: Belgische media