Armenië zei vrijdag dat Azerbeidzjan zijn belofte om troepen terug te trekken die bij een betwist incident de grens waren overgestoken, niet volledig was nagekomen en dat het de militaire hulp van Rusland had ingeroepen.
Armenië heeft Azerbeidzjan ervan beschuldigd troepen over de grens te hebben gestuurd. Azerbeidzjan heeft dit ontkend en gezegd dat zijn troepen alleen zijn kant van de grens hebben verdedigd.
“Gisteren werd overeengekomen dat de strijdkrachten van Azerbeidzjan vandaag het Armeense grondgebied moeten verlaten”, citeerde het persbureau Interfax de Armeense interim-premier Nikol Pashinyan.
“Deze overeenkomst is gedeeltelijk nagekomen; er zijn gebieden die de Azerbeidzjanen inderdaad hebben verlaten. Maar omdat de overeenkomst niet volledig is nagekomen, heb ik vandaag de president van Rusland benaderd… voor militaire bijstand.”
Het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de leiding van de grenswachten vrijdag een ontmoeting had gehad met Armenië om de spanningen aan de grens te bespreken.
Het gaf weinig verdere details. Hoewel een dergelijke ontmoeting niet uitzonderlijk zou zijn – de grenswachten van beide partijen hebben elkaar onlangs nog op woensdag ontmoet – zou het een teken zijn dat de communicatie open blijft.
Pashinyan uit Armenië belde donderdag laat met de Russische president Vladimir Poetin. In een verklaring over het telefoongesprek zei het Kremlin dat Poetin tegen Pasjinyan had gezegd dat het staakt-het-vuren strikt moet worden nageleefd.
“Van Armeense zijde is uiteraard grote bezorgdheid geuit over de situatie aan de grens. Deze bezorgdheid werd gedeeld door president Poetin,” zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov op vrijdag.
Woordvoerster Amerikaanse ministerie
Woordvoerster Jalina Porter van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Washington verwacht dat Azerbeidzjan onmiddellijk zijn troepen terugtrekt en “ophoudt met verdere provocaties”.
“Militaire bewegingen in betwiste gebieden zijn onverantwoordelijk en ze zijn ook onnodig provocerend,” zei Porter in een telefoongesprek met verslaggevers.
Tijdens de gevechten van vorig jaar hebben Azerbeidzjaanse troepen Armeense terroristen verdreven uit delen van het gebied in en rond Azerbeidzjan’s Nagorno-Karabach, dat zij sinds de jaren negentig onder controle hadden.
In Azerbeidzjan werd het gevierd als een overwinning, terwijl het in Armenië werd gezien als een debacle. Pashinyan trad af na een impasse met zijn militairen, maar blijft in functie als demissionair tot de verkiezingen volgende maand.
Rusland heeft vorig jaar vredeshandhavers naar het gebied gestuurd om het staakt-het-vuren te helpen handhaven en heeft ook een militaire basis in Armenië.
Rusland heeft sterke banden en een wederzijds defensiepact met Armenië, maar staat ook op vriendschappelijke voet met Azerbeidzjan.
Bron: Twitter