Wikipedia is “nog steeds niet zeker” waarom ze geblokkeerd zijn in Turkije. De CEO van de Wikimedia Foundation Katherine Maher zei dit in een interview.
CEO Wikimedia Foundation weet van niets
“We zijn niet zeker waarom er nog steeds een verbod geldt voor de site,” aldus Maher. “De Turkse autoriteiten hebben de laatste versies nog niet gerevalueerd.”
Op 29 april 2017 heeft de Autoriteit van de Informatie- en Communicatietechnologie (BTK) besloten dat ze de toegang tot Wikipedia in Turkije gingen verbieden. Ze citeerden daarbij een wet die stelt dat websites die als obsceen of bedreigend voor het land beschouwd worden, mogen verboden worden.
Maher zei dat ze verrast was door deze beslissing.
“We kregen een mededeling op vrijdagnamiddag. Voor we konden reageren, werd de website reeds geblokkeerd in Turkije. De mededeling eiste dat we twee artikels moesten verwijderen, maar er werd geen reden voor gegeven. We verwijderen niet gewoon artikels omdat het bepaalde groepen mensen stoort. We zijn tegen censuur,” zei Maher.
Turkse informatie-autoriteit stelt dat Wikipedia nog steeds illegale content publiceert
Op dezelfde dag als het interview met Maher, heeft de BTK een mededeling vrijgegeven waarin staat dat “Wikipedia nog steeds illegale content publiceert.”
“Indien het beledigende materiaal gericht op Turkije verwijderd zou worden,”
Grote lijst verboden websites
Wikipedia is maar een van vele websites die in Turkije geblokkeerd werden. Monitoringsgroepen hebben het land in het verleden ook meermaals beschuldigd van het vertragen van de toegang tot sociale mediasites zoals Twitter en Facebook op talrijke momenten.
Vijf maanden na de ban van Wikipedia in Turkije is er een illegale versie van de site alsook een “gespiegelde” versie van de site die bereikt kan worden door “o” te typen voor “Wikipedia” in de URL.