De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar hoogste alarmniveau afgekondigd vanwege een nieuwe, dodelijkere variant van het mpox-virus.

Dat heeft directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

De nieuwe variant van het virus werd in mei ontdekt in de Democratische Republiek Congo en is besmettelijker en dodelijker dan vorige varianten.

In tegenstelling tot andere varianten veroorzaakt deze variant ook huiduitslag over heel het lichaam.

Op dit moment zijn er enkel geregistreerde besmettingen in Afrika, maar de kans bestaat dat het virus – net als in 2022 – ook Europa bereikt.

Het mpox-virus gaat over van dier op mens, maar ook van mens op mens, door fysiek contact zoals seks.

“Het virus kan ook overgedragen worden via speeksel, besmette kledij of andere besmette voorwerpen”, vertelt Johan Neyts, viroloog bij het Laboratorium voor Virologie en Chemotherapie.

“Maar men zal ook de vaccins die er zijn – want die zijn er gelukkig – zo efficiënt mogelijk moeten inzetten”.

“Er zijn nu eenmaal contacten tussen mensen uit Afrika en de rest van de wereld en dus zijn infecties op andere plekken in de wereld niet uitgesloten. Daarom trekt de WHO nu aan de alarmbel.”

Wie apenpokken krijgt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie.

Appenpokken is kwetsend

Mpox werd vroeger monkeypox genoemd omdat het bij toeval voor het eerst bij apen werd ontdekt.

De WHO koos voor de nieuwe naam omdat ze ziektes niet vernoemen naar dieren of landen waar ze ontdekt zijn om discriminatie te voorkomen.

Bron: Belgische media