Een strand in het zuiden van Turkije

Het iconische strand van Konyaaltı, in de provincie Antalya aan de Middellandse Zee, lokt jaarlijks honderdduizenden toeristen. Maar nu wordt het ernstig bedreigd door erosie.

“Er is nu nog maar net genoeg plaats over om een handdoek te leggen op het strand,” zegt Nihat Dipova, professor geotechniek aan de universiteit van Akdeniz.

De voorbije 60 jaar gingen bijna 262.000 vierkante meter grond per jaar verloren door erosie. Daardoor is de kustlijn sinds de jaren 1960 35 meter opgeschoven.

Het strand is 7,5 kilometer lang en ligt bij het stadscentrum van Antalya. Het staat over heel de wereld bekend als een unieke vakantiebestemming met wit zand en een dieplauwe zee, en draagt ook het ‘blauwe vlag’-certificaat. Het is vooral populair bij Britse en Russische toeristen.

Antalya

Volgens Dipova zijn er drie belangrijke redenen voor de erosie op het strand van Konyaaltı.

Om te beginnen houden de golfbrekers van de haven van Antalya een del van het zand en grind tegen dat normaal met de stroom mee naar het strand komt.

Ten tweede hebben zand- en steengroeves de structuur van de bodem veranderd waardoor er minder sediment de zee bereikt.

En ten slotte is er een project op de Boğaçayı, een rivier die van het Taurusgebergte naar de Middellandse Zee stroomt. De monding van de rivier werd verbreed, dus er is minder sterke stroming. Daardoor wordt er minder sediment afgevoerd naar de zee en wordt het strand minder goed bijgevuld.

Dipova toonde satellietbeelden waarop duidelijk te zien is dat het strand met de jaren kleiner is geworden.

Er wordt over nagedacht om eventueel stenen, zand en kiezelsteentjes aan te brengen vanuit andere plaatsen, bijvoorbeeld het gebied ten noorden van de Boğaçayı of het vrouwenstrand van Sarısu, zegt Dipova. “Maar zo’n oplossing zou niet permanent zijn en de problemen zouden van vooraf aan herbeginnen.”

In 2019 kwamen er 15,5 miljoen toeristen uit 193 landen naar Antalya. Dat blijkt uit officiële cijfers van het provinciebestuur. Dat was een absoluut record, maar de toeristische sector werd bijzonder hard getroffen door de coronacrisis.

Tijdens de pandemie was de toegang tot het strand ook verboden, tot Turkije op 1 juni begon met de systematische normalisatie. Nu mogen toeristen weer op het strand, maar ze moeten de regel van sociale afstand respecteren.

Bron: Hürriyet

S.V.R.