De wereldbekende Turkse pianist Fazıl Say heeft zijn bedenkingen geuit ten aanzien van het nieuwe leerprogramma in Turkije. De beslissing om hem uit het leerprogramma te wissen, ligt volgens hem aan een discriminatoire ingesteldheid en staat los van zijn muziek.
De beslissing bestaat uit de verwijdering van het hoofdstuk “Cultuur Muziek” uit het leerplan van de 12de klas, dat voornamelijk handelt over westerse componisten uit Turkije. Say veroordeelde deze beslissing via sociale media: “Ik sta er niet meer in. Mijn waardevolle Turkse artistieke vrienden, met wie ik samen heb gewerkt, staan er ook niet meer in. Dit is pijnlijke discriminatie.”
Hij zei ook dat het nieuwe leerplan “wereldvreemd” is voor mensen die de muziek in en buiten Turkije kennen.
Doelwit AK-partij
Say meende het doelwit te zijn van de AK-Partij en de overheidsgezinde media. Dit sinds hij het onderwerp was van een rechtszaak over godslastering, waar hij in eerste aanleg verloor. Deze ging over tweets waarin hij gedichten van de Perzische poëet Omar Khayyam publiceerde, in 2012.
Nadat hij tegen zijn veroordeling in beroep ging, werd de rechtszaak uitgesteld voor 5 jaar. In september 2016 werd hij echter vrijgesproken.
Het nieuwe leerplan wordt fel bekritiseerd, omdat ze controversieel zou zijn ten aanzien van belangrijke onderwerpen die Turkije aanbelangen, zoals de stichters van Turkije, Kemal Atatürk en İsmet İnönü en de evolutietheorie van Darwin.
Hurriyet