Foto: presidentieel woordvoerder Ibrahim Kalın geeft een persconferentie in het presidentieel complex in Ankara (15 augustus 2020).

De wereld knijpt een oogje dicht en reageert niet op de bloedige aanslagen van de PKK.

Dat tweette presidentieel woordvoerder Ibrahim Kalın zondag, nadat de PKK 13 Turkse gijzelaars had doodgeschoten in een grot in Noord-Irak.

“PKK doodt 13 gevangengenomen burgers in een grot in #Gara, Irak. Turkse & Iraakse troepen & burgers worden aangavallen. Ook in Noord-Syrië duren de terroristische aanslagen voort. De wereld blijft stil. Deze stilte is beschamende medeplichtigheid. Maar wij laten dit niet gebeuren,” tweette Kalın.

“Uit het onderzoek blijkt voorlopig dat 12 van de onschuldige, ongewapende slachtoffers door het hoofd geschoten werden en één door de schouder. Ze stierven allemaal de marteldood,” liet minister van Defensie Hulusi Akar zondag weten.

Op dit moment is Turkije bezig met een terrorismebestrijdingsoperatie in Noord-Irak, Operatie Klauw-Arend 2.

“Als onderdeel van Operatie Klauw-Arend 2 hebben we een grot ingenomen na hevige gevechten. Toen we de grot doorzochten, ontdekten we de 13 lichamen,” aldus Akar.

“De twee terroristen die we levend te pakken kregen, vertelden ons dat onze landgenoten werden doodgeschoten bij het begin van de operatie door de terrorist die verantwoordelijk was voor de grot.”

Alle PKK-leden in de grot werden gedood of gevangengenomen, voegt hij eraan toe.

Hiermee heeft Turkije de PKK een zware slag toegebracht in de regio rond Gara. In de hele operatie werden 48 terroristen gedood en twee levend gevangen genomen, laat het ministerie weten.

Bij die 48 doden zijn er drie hooggeplaatste PKK-leden. Ook kwamen er bij de grondtroepen drie Turkse soldaten om en drie anderen raakten gewond.

“Bij de operatie werden vooral wapens gebruikt die in Turkije zelf geproduceerd zijn. We hebben de terreurgroep een zware slag toegebracht in het gebied.”

“De operatie is nu afgelopen. Onze grond- en luchttroepen zijn veilig teruggekeerd naar hun bases en barakken,” zei hij, aangekomen in het operatiehoofdkwartier, op de grens in de zuidoostelijke provincie Şırnak.

Turkije had het recht om deze operatie te lanceren uit zelfverdediging, benadrukt Akar, en ze was conform het internationaal recht. Bedoeling was om te voorkomen dat de PKK opnieuw posities langs de grens zou innemen. Van daaruit voeren ze vak aanvallen uit over de grens, zowel op militaire doelwitten als op burgers.

Noord-Irak

De PKK gebruikt Noord-Irak vaak als uitvalsbasis om van daaruit aanslagen te plannen over de grens in Turkije.

Vorig jaar in juni kwam Turkije met operatie Klauw-Tijger en operatie Klauw-Arend om de veiligheid langs haar grenzen te verzekeren en de terreurdreiging uit te schakelen. Operatie Klauw-Arend 2 werd afgelopen woensdag gelanceerd.

De PKK voert al meer dan 40 jaar strijd tegen de Turkse staat. Daarbij zijn al 40.000 slachtoffers gevallen, waaronder vrouwen, kinderen en baby’s. De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU.

Bron: Sabah

S.V.R.