Turkije is niet van plan sancties tegen Rusland op te leggen omdat Ankara zijn belangen niet wil schaden, zei presidentieel woordvoerder İbrahim Kalın op 1 maart.
De Europese Unie heeft Turkije niet gevraagd om zich bij haar sancties aan te sluiten, vertelde hij aan de omroep CNN Türk.
“We zijn niet van mening om sancties tegen Rusland in te stellen. We hebben commerciële banden zoals aardgas, toerisme en landbouw. We willen geen schadelijke stap zetten voor ons land,” zei hij.
Een andere reden om geen sancties tegen Moskou op te leggen is om de communicatielijnen van Turkije met Rusland open te houden, zei hij.
“We moeten handelen door rekening te houden met de prioriteiten van ons land. Er moet een partij zijn die met Rusland kan praten. Wie zal met Rusland praten als iedereen de bruggen verbrandt?,” benadrukte Kalın.
#BREAKING Turkiye has no intention of joining in sanctions against Russia, says Turkish foreign minister
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) March 1, 2022
De eisen van Rusland bij de staakt-het-vuren onderhandelingen met Oekraïne, zoals de erkenning van de Krim en de ontwapening van Oekraïne, zijn “onrealistisch”, zei hij, waarbij hij opmerkte dat Ankara deze eisen niet “aanvaardbaar” vindt.
“Ik wil niet pessimistisch zijn, maar het beeld dat ik zie is niet veelbelovend,” verklaarde Kalın.
Het belangrijkste doel van de Russische president Vladimir Poetin is niet Oekraïne, maar hij wil “een groter akkoord met het Westen sluiten”, legde hij uit.
Çavuşoğlu: Turkije legt in principe geen sancties op
Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu herhaalde ook dat Turkije in principe niet deelneemt aan de sancties die aan Rusland worden opgelegd en dat het daartoe ook niet geneigd is.
Turkije hoeft geen partij te kiezen, alleen omdat het lid is van de NAVO, zei de minister in een televisie-interview op 1 maart.
Turkije is een land dat zich houdt aan en bijdraagt aan de besluiten van de NAVO en een principiële houding aanneemt, zei hij.
“Ondanks de meningsverschillen zijn wij het land dat de samenwerking met beide landen heeft ontwikkeld. Wanneer er een oorlog is, hoeven wij geen partij te kiezen. Integendeel, wij zijn het land dat aan beide zijden een dialoog tot stand kan brengen om de oorlog te beëindigen,” verklaarde Çavuşoğlu.
Na het begin van het Russisch-Oekraïense conflict heeft Turkije grote inspanningen geleverd om de oorlog te stoppen en een staakt-het-vuren in te stellen, merkte Çavuşoğlu ook op.
“Als de oorlog niet kan worden gestopt, hebben we ons ingespannen om een humanitair staakt-het-vuren van ten minste 24 uur te bereiken, en we doen nog steeds inspanningen,” verklaarde hij.
Bron: Hürriyet