Het toerisme in Turkije heeft in 2022 een comeback gemaakt.
De lage waarde van de Turkse lira heeft toeristen aangetrokken, maar de burgers hebben het moeilijk door de inflatie.
De instortende lira heeft echter deels een positief effect gehad op de toeristische sector.
Toerisme is een belangrijke sector in Turkije en was vóór de pandemie goed voor 11% van het BBP en bijna 2,3 miljoen banen volgens de World Travel and Tourism Council.
De coronavirus pandemie heeft de sector een zware slag toegebracht, maar tegen de zomer van 2022 waren er weer toeristen in Turkije, en de zwakke lira was – en is – nog steeds een trekpleister voor veel reizigers.
Voor jazzmuzikant Lukas Growe uit Berlijn betekende de zwakke lira dat hij en zijn vriendin zich minder zorgen hoefden te maken over de besteding van hun geld.
“We doen dingen die we normaal niet zouden doen op vakantie,” vertelde hij DW.
“Vaak taxi’s nemen, uit eten gaan, zelfs binnenlandse vluchten nemen om naar een andere stad te gaan.”
Het tweetal had in oktober een reis van twee weken naar Iran gepland, maar annuleerde die op het laatste moment, omdat het niet het juiste moment was in het licht van de protesten in het land.
In plaats daarvan gingen ze naar Turkije, naar verschillende regio’s, wandelen langs de kust in het zuiden en Istanbul verkennen.
“We huurden zelfs een taxi voor een dag om ons naar andere plaatsen te brengen, iets wat ik in Duitsland nooit zou doen,” legde Growe uit.
Burgers worstelen met inflatie
De eens zo sterke binnenlandse toeristenindustrie is echter zwaar getroffen door het economische beleid onder de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
Voor veel inwoners van Turkije is de zwakke lira funest. Volgens het Turkse bureau voor de statistiek is de inflatie in 24 jaar tijd met 85% gestegen ten opzichte van oktober 2021.
Maar deskundigen van de Independent Research Group in Turkije zeggen dat het eigenlijk veel hoger is, ongeveer 185%.
Een positief teken voor 2023
De meeste toeristen zullen hun vakantie doorbrengen zonder iets te merken van de economische onrust.
Turkije is al lang een populaire all-inclusive vakantiebestemming, en volgens de Duitse reisorganisatie TUI zal dit waarschijnlijk niet veranderen, ondanks uitdagingen voor de wereldwijde reisindustrie, waaronder hoge energie- en brandstofkosten in Europa, deels veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.
“De devaluatie van de Turkse lira maakt de bestemming nog aantrekkelijker voor onze gasten, die op zoek zijn naar een goede prijs-kwaliteitverhouding”, aldus TUI-woordvoerder Evangelos Georgiou.
In de badplaats Antalya, een populaire bestemming voor Russische toeristen, wijst Serdar Akaydin, executive partner van aQuasun Tourism AG, op de uitdagingen van de stijgende kosten voor bedrijven zoals hotels in het licht van de inflatie.
“Voor volgend jaar, althans voor mijn regio Antalya, liggen de hotelprijzen voor de komende zomer tussen 15% en 25% hoger.”
Nu ook de prijzen van vliegtickets stijgen, zullen reizen naar Antalya duurder zijn dan in de zomer van 2022, voorspelt hij.
“De grote vraag is of toeristen deze prijzen zullen accepteren.” Hoewel het nog te vroeg is om dat te zeggen, zegt Akaydin dat de boekingscijfers er al goed uitzien.
Belemmeringen voor Russische toeristen?
Ook de politiek speelt een rol bij het toerisme. Door de oorlog in Oekraïne zijn er dit jaar veel minder Russische bezoekers.
Door de strategische positie van Turkije als bondgenoot van de VS en de NAVO en als vriend van de Russische president Vladimir Poetin moet de Turkse regering een dunne lijn bewandelen om beide partijen tevreden te houden.
Turkije is afhankelijk van Rusland voor energie, handel en toerisme. In 2019 bedroeg het handelsvolume tussen beide landen 26,3 miljard dollar (25,07 miljard euro).
Eind september stopten de drie centrale banken van Turkije met het accepteren van het Russische betalingssysteem Mir, het Russische equivalent van Visa en Mastercard.
Dit was het gevolg van het feit dat de VS hard optrad tegen landen die ervan werden beschuldigd Moskou te helpen de sancties te omzeilen in het licht van de toegenomen economische banden tussen beide landen.
In theorie kan de afschaffing van Mir het voor Russische toeristen moeilijker maken om in Turkije op vakantie te gaan, omdat zij dan weinig betalingsmogelijkheden hebben.
Bron: Turkse media