Opinie – Met het begin van de zomer zijn de landen begonnen met het versoepelen van hun coronamaatregelen.
Het Verenigd Koninkrijk, waar gisteren geen sterfgevallen werden gemeld, is van plan veel beperkingen op 21 juni op te heffen.
Turkije daarentegen, waar het aantal gevallen snel afneemt, is begonnen met de gedeeltelijke versoepeling van de strenge maatregelen per 1 juni.
Volgens de nieuwe maatregelen is het dragen van maskers – ook buitenshuis – in Turkije nog steeds verplicht.
Restaurants en cafés kunnen nog tot 21.00 uur worden bediend voordat de avondklok om 22.00 uur ingaat. Op zondag gaat de volledige lockdown door.
Collectieve evenementen en activiteiten in de openbare ruimte zijn ook beperkt.
Meer vaccinaties en lockdowns
Volgens sommige deskundigen zijn meer vaccinaties en drastische lockdowns doeltreffend om het aantal gevallen te verminderen. Zij hebben echter nog geen overtuigend bewijs kunnen leveren om hun stellingen te staven.
Net als in India beweren sommige autoriteiten echter dat de oorzaak van de varianten ligt in vaccins die het virus resistent maken.
Anderen verklaren dat de daling van het aantal gevallen komt door de komst van de zomer op het noordelijk halfrond en de opwarming van het weer.
Sommige wetenschappers benadrukken dat ziekten van de bovenste luchtwegen eeuwenlang de neiging vertoonden af te nemen naarmate het warmer werd, en zij schrijven de afname van het aantal coronavirussen dan ook toe aan deze ontwikkeling.
Sterkere immuniteit
Hoewel een dergelijk standpunt “wetenschappelijk geëxcommuniceerd” is omdat het verder gaat dan de officiële verhandelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de pandemie, lijkt deze stelling helemaal niet onredelijk.
Naarmate het warmer wordt, wordt de immuniteit van de mensen sterker. Mensen die meer zonlicht en frisse lucht krijgen, worden beter bestand tegen ziekten als griep en het coronavirus.
De eerste vraag die in dit geval natuurlijk rijst, is wat er zal gebeuren als de zomer voorbijgaat en het weer begint af te koelen met de herfst.
Gezien de praktijken van vorig jaar zou een terugkeer naar strikte coronamaatregelen niet verrassend zijn.
In dit geval kunnen we voorspellen dat de maatregelen zullen worden verscherpt omdat de ziekten van de bovenste luchtwegen in de winter toenemen.
Wanneer is het einde?
Hoe lang zal deze “medische staat van beleg” duren?
Zullen we voortaan altijd zo leven? Zullen wij ons in de zomer gedeeltelijk kunnen ontspannen en in de winter aan huis gekluisterd zijn?
Met andere woorden, zullen wij in paniek blijven en elk jaar het leven stilleggen alsof wij voor het eerst met een virus te maken krijgen?
Ook de ernstige neveneffecten van de omstreden coronamaatregelen die wij hebben ingesteld om de verspreiding van het virus tegen te gaan, vergroten onze bezorgdheid.
Het feit dat economieën tot stilstand komen als gevolg van deze maatregelen veroorzaakt vele malen meer sterfgevallen dan de coronavirus-pandemie.
Om nog maar te zwijgen van de ernstige gevolgen van de opschorting van onze universele rechten en vrijheden, die wij in de loop van duizenden jaren hebben verworven, zoals uitgaan en reizen.
Ik hoop dat ik struikel in het duistere scenario dat ik heb voorspeld door het proces te evalueren.
Ik wens dat de nachtmerrie deze zomer eindigt.
Opinie door Melih Altınok