De autoriteiten in Turkije en Cyprus zijn alert op mogelijke vervuiling door een “olievlek” die over de Middellandse Zee drijft als gevolg van een lekkage in Syrië, aldus functionarissen.
Op de Middellandse Zee tussen Turkije en het noorden van Cyprus wordt een enorme olievlek bestreden.
De olie was gelekt uit een elektriciteitscentrale aan de Syrische kust, na een ongeluk. Volgens Syrië ging het over 15 ton, maar uit foto’s blijkt dat de olievlek al vele honderden vierkante kilometer groot is en stranden op Cyprus en in Turkije bedreigt.
Turkije heeft schepen met 1100 meter zeewering, olieskimmers, olieabsorberende pads en insluitingstanks naar Noord-Cyprus gestuurd om eventuele calamiteiten het hoofd te bieden, aldus de Turkse minister van Vervoer Adil Karaismailoğlu.
“Wat we nu weten, is informatie van de Syrische autoriteiten. Bij een olie-ongeluk in zee eind augustus zou 15 ton gelekt zijn. De autoriteiten in Cyprus spreken inmiddels van 20 ton. Het gaat om een oppervlakte van 800 vierkante kilometer of de grootte van de stad New York,” aldus journalist Beemsterboer.
De autoriteiten in het door de regering gecontroleerde zuiden van het eiland zeiden dat ze gebruik konden maken van een antivervuilingsvaartuig dat door de EU ter beschikking was gesteld en dat ze de situatie nauwlettend in de gaten hielden.
Sinds 23 augustus zou er niet zoveel gebeurd zijn om de smurrie te bestrijden. “De Syrische autoriteiten hebben niet de capaciteit om hier iets aan te doen. Inwoners zeggen dat ze schoonmaken met sponzen en tuinslangen”.
“De olie zit op 7 kilometer van het noorden van Cyprus. Dat deel staat bekend om zijn prachtige ongerepte stranden. De Turken hebben hulp gestuurd naar Turks Cyprus om in ieder geval hun deel af te schermen. Op het eiland zelf zijn ze met man en macht bezig om de olie weg te houden.”
Beemsterboer waarschuwt voor een enorme ecologische en humanitaire ramp. “Het gebied is de afgelopen jaren al getroffen geweest. Dit is niet de eerste keer. Het lijkt erop dat dezelfde Syrische olieraffinaderij in 2019 gesaboteerd werd via opgeblazen pijpleidingen. Het kan zijn dat dit maken heeft met de spanningen tussen de VS, Israël, Syrië en Iran. Zijnde: Israël die de olie-infrastructuur probeert te saboteren voor de Amerikanen.”
Bron: Belgische media