Twee vrouwen die in Turkije gevangen zitten omdat ze hun man hebben gedood, hebben dit weekend verklaringen afgelegd over de dood van Başak Cengiz, 28, die in Istanbul door een onbekende met een samoeraizwaard werd gedood.
Zij zeiden dat ook zij haar lot hadden kunnen delen als zij niet hadden teruggevochten.
Twee vrouwen die hun mishandelende echtgenoten hebben gedood, hebben verklaringen afgelegd over de dood van de 28-jarige Başak Cengiz, die door een onbekende, de 27-jarige Can Göktuğ Boz, op straat in Istanbul werd vermoord.
Çilem Doğan en Öznur Gülten Efeoğulları hekelden de crisis van vrouwenmoorden in Turkije en zeiden dat hen hetzelfde lot had kunnen treffen.
“Ik zou door mijn man met een mes zijn vermoord,” zei Efeoğulları in een verklaring.
“Ik had in een graf kunnen liggen, net als Başak, die met een zwaard werd gedood en in de grond werd gestopt.”
Efeoğulları stak haar man neer toen hij dronken was, in het midden van een hevige ruzie. Ze werd op 20 oktober in Adana gearresteerd en zit sindsdien in de gevangenis. Ze zei dat toen ze hoorde van de dood van Cengiz, ze er kapot van was.
“Een jong meisje is het slachtoffer geworden van bruut geweld. Het deed me pijn toen ik het hoorde. Ik dacht eraan hoe moeilijk het is om als vrouw te leven,” zei ze.
“We kunnen zonder reden sterven terwijl we over straat lopen.”
Cengiz, een architecte, was voor haar werk in Istanbul toen Göktuğ Boz haar op 9 november aanviel en doodde met een samoeraizwaard. Cengiz kende Göktuğ Boz niet, en haar lichaam werd teruggebracht naar haar familie in Ankara in een kist. Haar dood leidde tot verontwaardiging op de sociale media – de zoveelste in een lijst, honderden namen lang, van vrouwen die alleen al dit jaar in Turkije zijn vermoord.
Sinds het begin van dit jaar zijn er 338 vrouwen vermoord in Turkije.
In 2020 waren dat er 410, en in 2019 422.
Het aantal vrouwen dat elk jaar wordt vermoord, is in de loop van twee decennia in Turkije explosief gestegen. Veel van degenen die vrouwen hebben vermoord of mishandeld, zijn bijna volledig ongestraft gebleven.
Vrouwen die hun mishandelaars doden, worden daarentegen vaak zwaar gestraft. Çilem Doğan werd zes jaar lang door haar man, Hasan Karabulut, misbruikt en gedwongen tot sekswerk.
Na een bijzonder voorval van mishandeling schoot Doğan Karabulut op 8 juli 2015 neer in Adana. Begin november werd Çilem Doğan veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. De rechtbanken weigerden het beroep van haar advocaten.
In een verklaring aan persbureau Demirören vestigde Çilem Doğan de aandacht op het feit dat in Turkije elke dag meer dan één vrouw wordt vermoord.
“Wanneer elke dag een vrouw wordt vermoord en wij allen toekijken, worden wij partners in deze misdaad. Vandaag is er weer een vrouw op brute wijze vermoord. Iemands moeder, Iemands dochter, Iemands vriendin, Iemands buurvrouw,” zei Doğan in haar verklaring vanuit de gevangenis.
“Wie is de volgende? Ik, jij of zij? Wie zal onze moordenaar zijn? Onze vader, onze echtgenoot, onze oudere broer, misschien iemand die we nog nooit ontmoet hebben?”
Ze wees er ook op dat vrouwen die hun mishandelaars doden in Turkije zwaarder worden gestraft dan de mishandelaars zelf.
“Zullen ik en vele anderen in de gevangenis leven, gescheiden van onze kinderen, alleen omdat we weigerden te sterven en onszelf verdedigden?” vroeg ze.
Bron: Turkse media