Het blinkende, zachte, lange ‘Turkse haar’ wordt steeds populairder in de pruiken- en haarsector. De prijs is al opgelopen tot TL 10.000 (1.154 Euro).
Het aanbod van origineel Turks haar is afgenomen omwille van verschillende redenen: veranderingen in de haarstijlen van vrouwen, toenemend gebruik van kleurstoffen en henna en het verlies van natuurlijkheid.
Daardoor is de prijs aanzienlijk gestegen. Pruiken worden ook steeds meer gebruikt, vooral door vrouwen die omwille van kanker hun haar verloren hebben of die er mooier willen uitzien.
Door de toenemende belangstelling voor Turks haar hebben veel pruikenmakers moeite om aan de vraag te voldoen.
Özgür Demir werkt al 20 jaar als pruikenmaker in Antalya. In een interview met het persagentschap Demirören (DHA) vertelt hij dat het moeilijker geworden is om aan haar te komen.
Vroeger had je mensen die rondreisden in Anatolië, daar bij de dorpsvrouwen haar verzamelden en dat vervolgens verkochten aan de pruikenmakers.
Maar nu deze leveranciers zijn weggevallen, moet men de hulp van kappers inschakelen om mensen op te sporen die hun haar willen verkopen.
Turks haar
“We hebben het liefst Turks haar om pruiken te maken. Dat ziet er natuurlijker uit doordat het dikke strengen vormt. Het dikke Turkse haar valt niet snel uit door de zachte textuur en het ziet er ook nog mooi uit. We betalen zo’n 10.000 lira per kilo.”
Volgens experts is het moeilijker geworden om natuurlijk haar te vinden. Daar zijn verschillende redenen voor: de veranderende levensstijl in de steden en het feit dat vrouwen meer voor korter haar kiezen en hun haar vaker kleuren.
Dit is een betreurenswaardige ontwikkeling, omdat het typische ‘Turkse haar’, door de haarzorg met organische methoden, al lang een handelsmerk van Turkije is.
Volgens Demir is de verkoop wel gestegen omdat sommige vrouwen hun haar niet willen kleuren en dus dagelijks een pruik opzetten.
“Van een haardos van 40 centimeter lang hebben we 200 tot 250 gram haar. We verkopen de pruiken voor TL 2500. De prijs van gehaakte pruiken, waar meer werk aan is, begint vanaf 5000 lira,” zegt hij.
Turkije is ook populair bij buitenlanders die een haartransplantatie willen. Het land heeft daar veel expertise in. Door de coronapandemie is de stormloop wat afgeremd, maar toch blijven er elk jaar grote aantallen mensen, die kaal zijn of kampen met haaruitval, afkomen op de gerenommeerde transplantatieklinieken van Turkije.