In een onderzoek naar de beste landen om te leven en te werken voor buitenlanders haalt Turkije de zevende plaats. De belangrijkste troeven van Turkije zijn kwaliteit van leven en hoge lonen.
Turkije behaalde de zevende plaats op de ranglijst van de groep HSBC, van de beste landen om te wonen en te werken. Turkije eindigt hoger dan Duitsland, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Vietnam. De eerste plaats is voor Zwitserland. Turkije biedt buitenlanders een aangename omgeving, zo blijkt uit het onderzoek. Voor het onderzoek werden 18.000 expats uit 163 landen bevraagd. Vorig jaar stond Turkije nog op de 22ste plaats.
Deze 12de editie van het onderzoek evalueert de landen in termen van kwaliteit van leven, evenwicht tussen werk en vrije tijd, financiële inkomsten en gezinsleven. Het wordt beschouwd als één van de uitgebreidste onderzoeken voor expats.
Tweeënzestig procent van de geïnterviewden gaven aan dat de kwaliteit van hun leven in Turkije beter is dan in hun land van herkomst. Meer dan de helft van de respondenten zegt meer tijd te hebben voor het gezin en voor hobby’s in Turkije. 55 procent kan zich een leuk huis en een leuke auto veroorloven in Turkije. Nog eens 69 procent geeft aan zich veilig te voelen in Turkije en waardeert de vriendelijkheid van de bevolking. De meerderheid evalueert het evenwicht tussen werk en vrije tijd als veel beter dan in hun thuisland. 59 procent kan meer reizen sinds ze in Turkije wonen en 57 procent heeft tijd gevonden om dingen bij te leren, zoals duiken, koken of een nieuwe taal leren. De meerderheid woont in steden met een rijk historisch en cultureel erfgoed, met veel monumenten en parken. De meerderheid woont op centraal gelegen plaatsen, van waaruit er veel mogelijkheden zijn om te reizen. 59 procent zegt in een stad te wonen met een bruisend cultureel leven. Meer dan de helft houdt van het lekkere eten en de goede restaurants in Turkije.
Turkije, dat Europa met Azië verbindt, “oefent aantrekkingskracht uit, vooral op jonge zakenmensen die willen profiteren van de groeiende economie daar.” Zo staat te lezen in een verslag over het onderzoek op de HSBC-website.
“Met zijn eeuwig blauwe hemel en lage levensduurte is Turkije ook een ideale bestemming voor gepensioneerden. De cultuur heeft ‘voor elk wat wils,’ met een fascinerende mix van oosterse en westerse tradities.” Turkije scoort hoog op vlak van culturele, open en verwelkomende gemeenschappen en is een gemakkelijk land om te integreren.
“Laat je verrassen. Turken zijn de vriendelijkste mensen die ik ooit ontmoet heb,” zegt een respondent. “Laat je onderdompelen in de goede natuur en de gastvrijheid van het Turkse volk en probeer elke maand een paar Turkse zinnetjes te leren,” zegt een andere. Maar het onderzoek toont ook aan dat veel expats tijd nodig hebben om bepaalde culturele nuances te leren kennen. De taalbarrière en “frustrerende conservatieve attitudes van sommige Turken” vormen een uitdaging voor veel expats. Toch kunnen nieuwe expats “zich vrij snel aanpassen” met behulp van de “delicieuze Turkse keuken, het warme weer en de vriendelijke mensen”.
Samen met het onderzoek werd ook een gids voor expats uitgegeven. Daarin wordt Turkije beschreven als een aantrekkelijke plaats om te leven. Er heerst de laatste jaren een echte bouwwoede, waardoor er een overaanbod aan woningen is op de huurmarkt, terwijl het leven er minder duur is dan in andere populaire bestemmingen voor expats in Europa.