Volgens een voormalig kaderlid van de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), zal de geschiedenis hard oordelen over de partijleider van de MHP, Devlet Bahçeli.
Het kaderlid werd uit de partij verbannen na een meningsgeschil met de huidige partijleider. “In plaats van de grondwet te beschermen,waarover hij als parlementslid moet hoeden, zien we dat Bahçeli de grondwet met regelmaat schendt en de weg faciliteert naar een éénmans-regime. De geschiedenis zal hem dit niet vergeven,” zei Ümit Özdağ in een interview met de krant Cumhuriyet.
Bedrog
Volgens Özdağ verleent Bahçeli zijn steun aan een presidentieel systeem met weinig ‘checks and balances’: “De reden waarom Bahçeli het presidentieel systeem steunt, is voor mij niet zo belangrijk. Waar ik wel belang aan hecht, is de uitkomst. Bahceli heeft 10 jaar lang geschreeuwd dat ‘het presidentieel systeem de verdeling van Turkije zou veroorzaken’, in elk interview uitte hij zijn kritiek over het systeem en verkondigde zelfs dat een presidentieel systeem uiteindelijk zou leiden tot een federalisering van de Turkse staat. En nu ineens verandert hij van mening. Het is dan ook logisch dat het volk hem op een gegeven moment vraagt of hij al tien jaar lang aan het liegen was, of nu plots begint met liegen” aldus Özdağ.
Presidentieel systeem
Vanaf maandag moet het Turkse parlement zich buigen over het voorstel om de grondwet aan te passen. In het geval dat het voorstel door het parlement wordt goedgekeurd, zal Turkije overgaan naar een presidentieel systeem. De regerende AK-partij heeft echter de steun van de Turkse nationalistische partij (MHP) nodig om 330 stemmen te halen, een meerderheid die nodig is voor een aanpassing van de grondwet. De AK-partij wil ook een referendum houden over de kwestie.
Onvrede
De AK-partij en de MHP hebben samen 355 zetels in het parlement, ruimschoots genoeg om een nieuwe grondwet goed te keuren. Volgens Özdağ heerst er echter onvrede bij een deel van de nationalisten: “Meer dan 95% van de partij gaat niet akkoord met de beslissing van de partijtop en verzet zich openlijk tegen het wetsvoorstel. Volgens hen zal de nieuwe grondwet leiden tot een éénmansdictaat. Binnen deze context zal het moeilijk zijn om de nodige 330 stemmen te halen. Volgens Özdağ heerst er ook binnen de eigen rangen van de AK-partij onvrede over het voorstel.
Bahçeli moet opstappen
Özdağ voegde hieraan toe dat Bahçeli de MHP naar de totale ondergang aan het leiden is: “Een MHP met Devlet Bahçeli aan het roer kan niet overleven, noch in een parlementair systeem noch in een presidentieel systeem. Het enige wat Bahçeli kan doen om zijn partij van de ondergang te redden, is opstappen.”
Hürriyet.