Kleitabletten die gevonden werden tijdens opgravingen in het Kultepe Kanis-distict van de Turkse provincie Kayseri, tonen aan dat Anatolische vrouwen 4000 jaar geleden een heel actieve rol speelden in het bestuur en de handel.

Al sinds 1948 worden er in de regio archeologische opgravingen uitgevoerd en tot nu toe zijn er 23.500 tabletten gevonden. Dat zei het hoofd van de Kultepe-opgravingen, professor Fikri Kulakoglu van de Universiteit Ankara. De collectie tabletten werden in 2014 opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst. Kulakoglu merkte op dat de tabletten zeer waardevol zijn vanwege “de commerciële en economische inhoud”.

Informatie over het dagelijkse leven

“Alles van waarde werd opgenomen in die tijd, het is dus mogelijk om informatie over zowel het dagelijks leven als het sociaal leven terug te vinden in de tabletten. Veel gebeurtenissen waar we vandaag de dag van af weten bijvoorbeeld, werden opgenomen in de tabletten. Het is mogelijk om veel informatie te lezen op de tabletten over zaken die gerelateerd zijn aan het sociaal leven zoals trouwen, scheiden, adoptie en rechtszaken”, zei hij. De kleitabletten tonen aan dat vrouwen 4000 jaar geleden actief waren in handel. “Het is zeer belangrijk te weten dat vrouwen ook handelaars waren in Anatolië”, voegde hij eraan toe.

“De zegel van de koningin was ook nodig”

“We leerden in een van de tabletten dat een vrouw 1000 km afreisde naar Assyrië om haar gelijk te halen in de rechtbank nadat ze haar geld hier niet kreeg. Vrouwen hadden rechten en waren actief in de maatschappij. Zelfs koninginnen waren actief in handel en staatszaken. De zegel van de koning was niet genoeg om een verdrag goed te keuren, de zegel van de koningin was ook nodig. Dat betekent dat koninginnen gelijk stonden met de koning inzake bestuurszaken”, zei Kulakoglu. Hij wees in dit geval naar Puduhepa, de vrouw van de Hettietenkoning Hattusili III.

“Puduhepa leefde 500 jaar na Kultepe. Maar de vrouw van een Anatolische koning speelde 500 jaar voor Puduhepa ook een rol in het bestuur. Dit betekent dat Anatolische vrouwen actief waren in handel en bestuur lang voor de Hettietenkoningen”, ging de professor verder.

Hurriyet