Het migrantenakkoord tussen de EU en Turkije heeft haar vruchten afgeworpen nu het aantal vluchtelingen die de Egeïsche zee oversteken sterk gedaald is. Het akkoord dreigt echter te sneuvelen nu er langs beide kanten met ultimatums wordt geworpen.
De EU is niet bereid om de visumplicht voor Turkse burgers af te schaffen tegen begin juli tenzij Turkij haar anti-terrorismewetgeving aanpast. President Recep Tayyip Erdogan is niet van plan om de eisen van de EU tegemoet te komen nu de Turkse veiligheidsmachten een zware strijd voert met de terreurgroep PKK in het zuidoosten van het land.
“Als er tegen 30 juni geen uitkomst is in het afschaffen van visumplicht zal het overeenkomst inzake de overname van vluchtelingen niet geratificeerd worden in het parlement”, waarschuwde Erdogan.
Hij alarmeerde Europa in het verleden ook door te zeggen dat Turkije vluchtelingen zou doorlaten via haar grens met de EU. Nu de deal op de rand van de afgrond staat zoeken vluchtelingen in Turkije al nieuwe routes naar Europa.
“België, België”, riep Aamina toen ze de kaart zag, dromend van een familie-reunie in Brussel. “Ik wil mijn moeder die nu in Libanon verblijft meenemen naar België waar de rest van onze familie woont”, zei ze. Bezorgd om de toekomst van haar kinderen zoekt Aamina nieuwe routes naar België.
Aaya, een 15-jarig meisje van Damascus wacht ook op een beslissing van Duitsland die haar zou verenigen met haar in Duitsland. “De beslissing duurt te lang. Als ik de mogelijkheid heb om in de nabije toekomst naar Europa te gaan, zweer ik op God dat ik zal gaan”, luidde het.
Sabah