Meer en meer Syrische vluchtelingen in Duitsland willen terugkeren naar Turkije. Dit komt door een nieuwe Duitse wetgeving die het moeilijker maakt voor familiehereniging.
Moeilijkere familiehereniging
De Duitse overheid heeft striktere maatregelen ingevoerd om de familiehereniging van Syrische vluchtelingen minder makkelijk te maken. Velen van de vluchtelingen genoten van een “subsidiaire bescherming”.
De Duitse televisiezender ARD berichtte over verschillende Syrische vluchtelingen die terug wilden keren naar Turkije door honderden euro te betalen aan mensensmokkelaars. De vluchtelingen wouden terug naar Turkije omdat ze geen toelating kregen van de Duitse autoriteiten om hun familieleden ook naar Duitsland te krijgen. Die familieleden waren ook naar Turkije gevlucht als gevolg van de Syrische burgeroorlog, aldus het verslag.
Politieke druk leidt tot barrières
Duitsland, de grootste economie in de EU, heeft meer dan 700,000 Syrische vluchtelingen opgenomen sinds 2015. Door nationale politieke druk heeft de regering van Bondskanselier Angela Merkel echter barrières moeten introduceren tegen familiehereniging. Een maximum van 1,000 mensen per maand werd ingevoerd op het aantal familieleden dat naar Duitsland kon komen om zich bij de familie te voegen.
AfD eiste zware restricties
Familiehereniging was een veelbesproken onderwerp tijdens de verkiezingen vorig jaar, nadat er werd geschreven dat zo´n 390,000 vluchtelingen hiervan gebruik konden maken. Ze zouden dan hun echtgenoten en minderjarige kinderen naar Duitsland kunnen brengen.
De extreemrechtse islamofobische “Alternative für Deutschland” (AfD) beweerde dat familiehereniging een “onberekenbaar risico” was voor het land. Ze eisten zware restricties.