Meer en meer mensen die zich benadeeld voelen omdat ze met hun zonnepanelen de elektriciteitsteller niet kunnen laten terugdraaien laten van zich horen. Dat schrijven de Vlaamse media.
Veiligheidsexpert Taner Ikiz en mediawatcher Yucel Kahraman lieten in 2020 hun dak ook met zonnepanelen volleggen.
Uit protest hingen ze gisterennamiddag op symbolische wijze een zonnepaneel aan de historische schandpaal van Oud-Rekem. Ze zijn boos en hopen dat de benadeelden hun stem wordt gehoord.
“Een investering van zonnepanelen is niet voor iedereen vanzelfsprekend en vergt voor veel mensen een forse inspanning.”
Het Grondwettelijk Hof heeft deze week de regeling vernietigd waarbij eigenaars van zonnepanelen voor een periode van 15 jaar het systeem van de terugdraaiende teller mogen gebruiken. En dat terwijl net die teller voor de meeste gezinnen de enige reden was om toch in zonnepanelen te investeren, ondanks de afgeschafte subsidie. De beslissing van het Grondwettelijk Hof valt dan ook niet in goede aarde.
Twee inwoners met Turkse roots uit Heusden-Zolder en Beringen reden zaterdagnamiddag naar Oud-Rekem, een dorp in de provincie Limburg, om er een zonnepaneel aan de schandpaal op te hangen.
Nadat deze week bekend geraakte dat het Grondwettelijk Hof de regeling vernietigd heeft waarbij eigenaars van zonnepanelen de garantie kregen om 15 jaar lang gebruik te mogen van hun terugdraaiende teller.
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir heeft recent wel beslist dat de benadeelden een eenmalige compensatie krijgen die een rendement van 5 procent garandeert.
Niet genoeg
Maar volgens de demonstranten is die vergoeding niet genoeg. En is de investering voor veel Limburgers niet vanzelfsprekend geweest en vrezen ze voor een financieel verlies.
“We staan hier namens een hele groep mensen die ons hebben aangesproken maar die omwille van de coronapandemie niet in groep konden protesteren. We begrijpen niet dat er eerst beloftes worden gemaakt waardoor mensen overgaan tot een investering die dan achteraf niet worden nagekomen.
De verhalen die wij horen zijn meelijwekkend en doen vermoeden dat heel wat mensen uit onze omgeving in de financiële moeilijkheden zullen komen door hun zonnepanelen.
Veel mensen in onze omgeving hebben moeten lenen voor de aankoop van de zonnepanelen om op termijn hun kosten te doen verlagen.
Met deze beslissing dreigen burgers in de problemen te komen. Dit zijn maffiapraktijken. Wij roepen de Belgische overheid op om dringend met een nieuw voorstel te komen anders gaan wij grootschalige protestacties opzetten”.