Nieuwe beelden van de dader van de moord op de Armeens-Turkse journalist Hrant Dink in 2007 zijn vrijgegeven waarop te zien is dat hij met politieagenten praat in het politiekantoor waar hij vastgehouden werd na zijn aanhouding.
Op pas vrijgegeven beelden van Kanaal 24 is de veroordeelde moordenaar van Dink, Ogun Samast, te zien met een groep politieagenten in een politiekantoor in de noordelijke provincie Samsun waar hij ondervraagd werd. Tijdens hun gesprekken zijn op de beelden te zien dat agenten langs Samast zitten en hem naar de details van de moord vragen terwijl sommigen foto’s nemen van hem en zeggen dat hij moet ‘lachen’.
“haalde mijn geweer uit en schoot hem neer”
Dezelfde agent die Samast ondervroeg, prijsde hem later voor zijn daad en verzekerde hem dat de beelden ‘nooit vrijgegeven zullen worden’ en dat hij vrijuit kon praten. In een andere afbeelding is Samast te zien waar hij poseert met een Turkse vlag. Terwijl Samast naar de bewakingsbeelden keek van zijn daad, vertelde hij hoe hij de moord pleegde. “Ik volgde hem 2, 3 dagen lang. Ik haalde mijn geweer uit en schoot hem neer. Ik wachtte voor zijn deur en schoot hem neer”, zei Samast.
https://www.youtube.com/watch?v=jJhwQU84EgM
Inlichtingendiensten
Op 7 september werden beelden vrijgegeven door een Turkse zender waar 6 voormalige agenten van de inlichtingendiensten van de rijkswacht medeplichtig waren in de moord op Dink. In de vrijgegeven beelden van A Haber zijn ze dichtbij de plaats-delict te zien ten tijde van de moord. De voormalige agenten worden momenteel berecht vanwege links met de Gulenistische Terreurorganisaie (FETO). Dink, 52, werd op klaarlichte dag doodgeschoten met 2 kogels in het hoofd buiten zijn kantoor in Agos, Istanbul.
Rechtszaak politieagenten
Samast, toen 17 jaar, bekende de moord en kreeg een gevangenisstraf van bijna 23 jaar in 2011. De zaak groeide uit tot een schandaal toen duidelijk werd dat veiligheids-diensten zich bewust waren van het plan om Dink te vermoorden maar niet ingrepen. Het hoogste hof in Turkije besloot in 2014 dat het moordonderzoek gebrekkig was, hetgeen leidde tot een rechtszaak tegen de politiefunctionarissen.
Hurriyet