Een troon, waarvan geloofd wordt dat hij toebehoorde aan Abdülhamid II, de 34ste sultan van het Ottomaanse rijk, is verkocht voor 100.000 lira, 14.526 euro. De enige voorwaarde was dat de troon niet naar het buitenland mocht worden gebracht.

De verkoop heeft heel wat discussie veroorzaakt. Nilgün Shensoy, een docente en antiekkenner aan de Universiteit voor Schone Kunsten Mimar Sinan, verkocht de troon aan een zakenman op een kunst- en antiekbeurs in Istanboel.

Nadat op 31 maart 1909 enkele contra monarchistische  generaals een mislukte staatsgreep pleegden, werd het Yildiz-paleis, waar sultan Abdülhamid II meestal verbleef, door het volk geplunderd en gedeeltelijk afgebrand.

Volgens Shensoy behoorde de verkochte troon niet toe aan Abdülhamid II, maar ze zegt wel dat hij een geschenk was van de Armeense broers Hapet en Nezeren die als houtbewerkers op het Yildiz-paleis werkten. “Als een nieuwe sultan op de troon kwam, werden de bezittingen van zijn voorganger geveild. Mijn grootvader kon de troon op zo’n veiling op de kop tikken. Mijn moeder heeft hem dan later op de zolder van haar moderne huis opgeborgen”, zegt ze.

Verkoop tegenhouden

Sebahattin Türkoglu, voormalig museumdirecteur op het Yildiz-paleis, wees op die plundering in 1909. Volgens hem werd 20 jaar geleden ook een vergelijkbare troon te koop aangeboden. Hij kon die verkoop toen tegenhouden en nam hem in beslag. “Volgens mij is het twijfelachtig of deze troon op het Yildiz-paleis thuishoort. Als dat wel het geval is, zou de overheid hem in beslag moeten nemen en naar het paleis brengen.”

Nezihi Bashgelen, lid van het Turkse Nationale Comité van de Unesco, vindt dat er uitgezocht moet worden hoe de eigenaars in het bezit van het artefact zijn geraakt. “Het Yildiz-paleis is geplunderd, en we weten dat verschillende werken die daarvan afkomstig zijn, eerder zijn geveild.”

K.L.

Bron: Hürriyet