Een weekje heerlijk tot rust komen onder de Turkse zon. Dat was de bedoeling.
Maar een gezin uit België raakte niet voorbij de incheckbalie in Zaventem. En dat vanwege een klein barstje in de ID-kaart.
Afgezet door de zus stond het jonge gezinnetje zaterdagochtend vertrekkensklaar op de luchthaven van Zaventem, België.
Ze hadden online al ingecheckt, maar moesten nog even hun drie koffers afgeven aan de incheckbalie van TUI, de maatschappij waarmee ze zouden vliegen.
“De baliemedewerker vroeg naar onze identiteitskaarten”, vertelt een lid van het gezin.
“Ik zag hem heel grondig kijken naar de ID van mijn vriend. Hij was ermee aan het draaien en hem omhoog aan het houden… Tot hij plots zei dat we niet konden vertrekken.”
De man had een barstje opgemerkt in de kaart, en die was dus niet geldig. Nochtans had het gezin de ID’s nog laten controleren voor ze op reis vertrokken.
“We waren op voorhand nog in het gemeentehuis van Laakdal langsgeweest en hadden daar ineens ook onze kaarten laten controleren.”
“Het barstje was er toen al, maar omdat de chip niet beschadigd was en de barst niet door de letters heen was, zeiden ze ons dat er geen probleem was.”
Geen alternatief
TUI volgde die redenering evenwel niet. “We zijn nadien nog naar de TUI-desk geweest om een oplossing te zoeken. Daar gaven ze ons eerst het advies mee om de trein te pakken naar Brussel om via een versnelde procedure een nieuwe identiteitskaart aan te vragen.”
“Dat zou ons wel 320 euro kosten, maar dan konden we misschien ’s avonds nog een nieuwe vlucht boeken, zeiden ze. Maar toen ik even later op het papier keek dat ze me hadden meegegeven, zag ik dat het Brussels loket in het weekend gesloten was.”
Een andere oplossing op korte termijn was er niet. Hun trip naar Turkije zat erop voor hij begonnen was.
“We konden onze reis niet meer omboeken en ons geld zouden we niet meer terugzien, klonk het. We zijn in totaal zo’n 2.500 euro kwijt.”
Streng beleid
TUI betreurt het voorval, maar de maatschappij bevestigt dat het daar een streng beleid rond voert.
“In onze voorwaarden staat vermeld dat het de verantwoordelijkheid van de klant is om een volledig intacte identiteitskaart te kunnen voorleggen”, zegt woordvoerster Sarah Saucin.
“Voor landen binnen de Schengenzone aanvaarden we meestal nog een rijbewijs als alternatief, maar voor Turkije is dat niet mogelijk.”
Op de website van TUI lezen we inderdaad dat beschadigde identiteitskaarten als ongeldig beschouwd kunnen worden.
Daarbij wordt een “identiteitskaart met een barst” expliciet vermeld als voorbeeld.
Bron: Belgische media