Een vader uit de Centraal Anatolische provincie van Niğde, heeft uit financiële noodzaak een toestel gemaakt voor de behandeling van zijn zoon, Ali Ihsan, die te kampen heeft met hersenverlamming.
Uit financiële noodzaak besloot de vader, Furkan Çakmak, om het toestel zelf te maken. Met een grote portie creativiteit, hout, ijzer en gebruiksaanwijzingen van het internet ging de vader aan de slag. Uiteindelijk slaagde hij erin een toestel voor de behandeling van zijn 8-jarige zoon te bouwen.
Tevergeefs naar autoriteiten geschreven
“Een fysiotherapeutische behandeling zou de gezondheid van mijn zoon ten goede komen. De verzorging van Ali Ahsan is altijd al een grote zorg voor ons geweest. Tot zijn 4 jaar hadden we genoeg geld om zijn behandeling te bekostigen, hierna konden we de behandeling niet meer betalen,” zei de vader. Een dure financiële behandeling in een Europees ziekenhuis behoort ook niet tot de mogelijkheden.
“Ik heb meermaals naar het communicatiecentrum van de president geschreven. We hebben ook ministers proberen te contacteren. Al deze pogingen waren echter tevergeefs,” zei Çakmak, die tot overmaat van een ramp ook werkloos werd in juli 2016.
Behandeling in het buitenland
De vader richtte zich ook naar Europa voor hulp: “Ik heb met het Erasmus Ziekenhuis in Nederland gesproken over de behandeling. Ze hebben mij verteld dat ze Ali İhsan konden behandelen op voorwaarde dat ze een aanbevelingsbrief krijgen en een verslag van onze financiële situatie. In Turkije konden we deze twee zaken niet verkrijgen. Een oplossing kunnen we in de nabije toekomst niet zien, we voelen ons volledig radeloos, de kostprijs van een behandeling bedroeg vorig jaar 200.000 euro,” aldus Hasan.
Druppel op een hete plaat
“Omdat de staat ons geen materiaal kan geven om mijn zoon te helpen, heb ik beslist om het zelf te maken. Dit is echter maar een druppel op een hete plaat en is niets in vergelijking met een professionele behandeling,” Çakmak benadrukte dat het enige wat hij wenst in het leven is om zijn zoon te zien “stappen, rennen, naar school gaan en vrienden maken”.
Hürriyet