Een groep van de middelbare schoolstudenten hebben een project ontwikkeld, waarbij zij zware metalen scheiden in vervuild water, door gebruik te maken van johannesbrood pitmeel. Deze uitvinding heeft hun een uitnodiging van de universiteit van Harvard van Boston opgeleverd, waar zij hun werk zullen presenteren.
De ‘Adsorptie van zware metalen met johannesbrood pitmeel’ is een project, waar al meer dan twee jaar aan werd gewerkt door İmge Uskun, Fatih Yeğin, Fatma Savran en Cansu Kınık onder leiding van hun leerkracht Serpil Yapıcı.
Het team van amateurwetenschappers van de provincie Manisa in Turkije, ontdekte dat zware metalen, tevens een grote veroorzaker van kanker, gefilterd kunnen worden door gebruik te maken van johannesbrood.
Alternatieve methode
In een persverklaring liet Mr. Yapıcı, de leerkracht chemie, weten dat zij een alternatieve methode hebben uitgevonden voor het zuiveringsproces van vervuild water. De methode die in gebruik genomen wordt, is dan ook veel goedkoper dan de huidige chemische technieken en kan op industriële schaal toegepast worden.
Het onderzoeksteam had in het verleden beroep gedaan op de ‘Raad voor Wetenschappelijk en Technisch Onderzoek van Turkije (TÜBİTAK)’ en zijn ook uitgenodigd geweest op wetenschapsbijeenkomsten in Tsjechië en Frankrijk.
De presentatie die aan de universiteit van Harvard, één van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld, zal plaatsvinden tussen 22 en 26 mei.
Sabah