Twee Turkse journalisten staan – achter gesloten deuren – voor de rechter wegens ‘spionage’. Ze publiceerden vorig jaar een video die moest bewijzen dat de Turkse inlichtingendienst in 2014 wapens naar Syrië smokkelde.
Can Dundar, de hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet, en Erdem Gul, de chef van het Cumhuriyetskantoor in Ankara, werden in november opgepakt. Ze werden beschuldigd van hulp aan een terreurorganisatie en de publicatie van materiaal dat de staatsveiligheid in gevaar brengt.
De twee riskeren een levenslange gevangenis.
Ze zaten al 92 dagen vast, waarvan de helft in eenzame opsluiting. Vorige maand besliste het grondwettelijk hof dat ze vrijgelaten moesten worden, omdat de beschuldigingen tegen hen te maken hadden met hun journalistieke beroepsactiviteit. Vrijdag begon hun proces, maar de rechtbank besliste dat achter gesloten deuren te laten plaatsvinden, omdat er tijdens de procedure mogelijk staatsgeheimen prijsgegeven zouden worden.
President Erdogan stelde zich persoonlijk burgerlijke partij in het proces
President Recep Tayyip Erdogan stelde zich persoonlijk burgerlijke partij in het proces. Dundar (54) is van plan de rechtszaak te gebruiken om opnieuw de aandacht te vestigen op hun eigenlijke verhaal, zei hij in een interview met Reuters. ‘Wij zijn geen beschuldigden, wij zijn getuigen.’ Hij was van plan de omstreden beelden te tonen in de rechtbank, ook al betekende dat dat de zitting mogelijk achter gesloten deuren zou plaatsvinden. Zo draaide het ook uit. President Erdogan heeft toegegeven dat de trucks, die door de politie werden tegengehouden onderweg naar de Syrische grens, eigendom waren van de veiligheidsdienst MIT. Volgens de president brachten ze hulpgoederen naar Turkmenistan. De Turkmenen vechten tegen zowel IS als tegen het leger van Assad.
Erdogan vindt dat de twee journalisten met hun berichtgeving de wereldwijde reputatie van Turkije schade berokkenden. Hij heeft gezworen dat vooral Dundar ‘een zware prijs’ zou betalen.
https://youtu.be/UEhpm5Fs0K4
‘We kenden de risico’s ‘Wij werden gearresteerd om andere journalisten af te schrikken’, zei de hoofdredacteur van Cumhuriyet. ‘Als je journalist bent in Turkije, weet je wat er kan gebeuren met gevoelige onderwerpen. Wij werden gearresteerd om twee redenen: om ons te straffen, en om anderen af te schrikken. Maar ik denk dat we de staat hebben afgeschrikt. Daarom bedreigen ze ons.’
Bron: DE STANDAARD