Net nu het zeesnot is opgeruimd, wordt de Turkse Zee van Marmara geconfronteerd met een ander risico: een kritiek gebrek aan zuurstof, iets wat vissen kan verjagen, waarschuwen deskundigen die de niet aan zee grenzende zee onderzoeken
De Zee van Marmara is de kleinste zee van Turkije, omgeven door de Egeïsche, de Middellandse en de Zwarte Zee; toch heeft ze de laatste jaren te kampen met een groot aantal problemen als gevolg van negatieve menselijke invloeden, van onbehandeld afval tot klimaatverandering.
Na de problemen met de zeesnot dreigt nu een ernstig zuurstoftekort, zo waarschuwden deskundigen.
Uit bevindingen van onderzoekers aan boord van Bilim-2, een schip dat wordt beheerd door het Instituut voor Maritieme Wetenschappen van de Middle East Technical University (METU), blijkt dat het zeesnot of zeeslijm drastisch is afgenomen, maar dat daarmee ook het zuurstofgehalte is gedaald.
Het schip begon eerder deze maand aan een nieuwe expeditie nadat het de zomer had doorgebracht in delen van de zee die door zeeslijm waren aangetast en verzamelde monsters van 110 stations in gebieden die zich uitstrekken van de Bosporus in het noorden tot de Dardanellen in het zuiden.
De geanalyseerde monsters werpen licht op de vervuiling, de verzilting, het zuurstofgehalte, de temperatuur en de aanwezigheid van plankton in de zee.
Hoofddocent Mustafa Yücel, adjunct-directeur van het instituut, zegt dat hun onderzoek zich richt op de toestand van zuurstof en de extra fosfor- en stikstofbelasting van de zee.
“De Marmara Zee kampt nog steeds met een probleem van stikstof- en fosforophoping die een van de oorzaken is van de slijmvorming. Het indirecte gevolg is een verhoogde biologische productie en zuurstoftekort, dat de laatste jaren verergerd is,” vertelde Yücel vrijdag aan Anadolu Agency (AA).
“Zuurstoftekort wordt meestal acuut tijdens de zomer in mariene ecosystemen en dit is nu het geval in Marmara. Het slijm heeft het alleen maar verergerd,” zei Yücel.
“Uit onze vorige expedities bleek dat de zuurstofniveaus in de diepten tussen 25 en 30 meter (tussen 82 en 100 voet) in de lente en de zomer niet voldoende waren voor de vissen, maar tegen het einde van deze zomer was het drastisch gedaald tot 20 meter. We verwachten een toename van de zuurstof in de winter als de temperatuur van het zeewater zal dalen”, zei hij.
Turkije heeft het visseizoen in de eerste week van september hervat en tot dusver is geen afname van de hoeveelheid gevangen vis gemeld.
Wat het slijm betreft, zei Yücel dat het fenomeen bijna volledig is verdwenen in gebieden in het zuiden van Istanboel en de Golf van Izmit in het noordoosten van de Marmara.
Bron: Sabah