Een universiteit in de hoofdstad van Turkije is erin geslaagd om menselijk DNA te noteren en te visualiseren met behulp van een computerprogramma.     

“We hebben in ons project DNA genoteerd en gevisualiseerd,” zei wetenschapper Elif Sürer van de technische METU-Universiteit, in een interview met Anadolu Agency.

“We hebben de karakteristieken die ieder mens van een ander onderscheiden, getransformeerd naar muziek, lichtsignalen en animaties,” haalde Sürer aan.

Sürer en student Elif Bozlak zijn gestart met een kunstproject getiteld “The Music Inside You”, waarbij genetische mutaties werden omgezet in muziek en lichtsignalen.

Het kunstproject evolueerde vervolgens naar een onderzoeksproject waarbij zo’n 92 vrijwilligers betrokken waren. Sürer presenteerde haar werk op de academische GOODTECHS-Conferentie in Bologna, Italië.

Aybar Can Acar, wetenschapper aan de METU, zegt dat het DNA in chromosomen, elk mens uniek maakt. “Laten we een chromosoom als een draad beschouwen en het in stukjes verdelen,” zei Acar.

“Als resultaat van deze opeenvolging, creëren we de individuele melodie door deze stukjes te strelen.” “We hebben muziek ontdekt die niet in deze wereld bestaat en er waarschijnlijk ook nooit zal voorkomen,” haalde hij aan.

Bozlak zei dat vijf vrijwilligers zich hebben aangemeld voor de visualisering van het DNA.

“We hebben de chromosomen omgezet in frequentiewaarden. Vervolgens creëerden we verschillende geluiden, beelden en animaties met behulp van deze frequentiegegevens.”.

Bozlak benadrukte dat DNA-mutatie niet altijd een ziekte is.

Hurriyet

O.A.