Serhat Gümrükçü in zijn laboratorium, in Los Angeles, Verenigde Staten, 13 april 2021. (AA-foto)

Serhat Gümrükçü, een Turkse wetenschapper die aan een in de VS gevestigd instituut werkt, en zijn team hebben vooruitgang gemeld bij hun werk aan een geneesmiddel dat het coronavirus in het lichaam in 48 uur kan elimineren.

Gümrükçü, een alumnus van de Dokuz Eylül Universiteit in het westen van Turkije, heeft doctoraten in immunologie en oncologie en werkt sinds 2013 in de Verenigde Staten aan studies over kanker, infectieziekten, en cel- en gentherapie tegen die ziekten.

Hij leidt een onderzoekslab bij Seraph Research Institute dat hij in Los Angeles heeft opgericht.

De jonge wetenschapper en zijn team zaten achter een onderzoek naar een behandelmethode die gebruik maakt van de belangrijkste eiwitenzymen van SARS-CoV-2 om het virus op cellulair niveau te elimineren.

De methode, “Hijack RNA” genaamd, slaagde erin het virus bij dierproeven in 48 uur te neutraliseren en te doden.

Gümrükçü heeft het onderzoek onlangs voorgesteld op een online conferentie over Retrovirussen en Opportunistische Infecties en heeft bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een aanvraag ingediend voor proeven op mensen.

Proeven op mensen

Als het bij proeven op mensen slaagt, kan het met deze methode ontwikkelde geneesmiddel met tussenpozen van negen tot tien maanden als orale spray worden gebruikt, zowel als behandeling als als bescherming tegen het coronavirus.

De wetenschappers willen met deze nieuwe methode ook andere potentiële pandemieën in verband met het coronavirus in de toekomst voorkomen.

In een gesprek met Anadolu Agency (AA) op woensdag zei Gümrükçü dat hij drie jaar geleden voor het eerst het idee voor Hijack RNA opvatte, in een poging om een ander reactiemechanisme tegen virale infecties te ontwikkelen.

“Normaal gesproken richten wetenschappers zich op het ontwikkelen van geneesmiddelen die virussen blokkeren door zich te richten op hun enzymen. In het behandelingsmodel dat wij hebben ontwikkeld, interageert het geneesmiddel met enzymen en geeft het een signaal aan cellen en het virus om zichzelf te beëindigen. Wij probeerden het op hepatitis B-infecties voordat de coronavirus pandemie uitbrak. Net als andere laboratoria over de hele wereld besloten wij ons onderzoek te richten op het coronavirus. Ik herontwierp het mechanisme dat ik tegen hepatitis B ontwikkelde door de genetische code en de proteïnecode van de geneesmiddelen te wijzigen,” zei hij.

Positieve feedback

Gümrükçü merkte op dat hij positieve feedback voor zijn studie kreeg op internationale wetenschappelijke congressen en dat sommige universiteiten hun laboratoria aanboden voor dierproeven.

“Bij dierproeven was één dosis van het geneesmiddel voldoende om het coronavirus in zes dagen te elimineren. Bij dierproeven wordt een hogere dosis van het virus gebruikt dan bij proeven op mensen. Met andere woorden, we besmetten dieren met ongeveer 10.000 keer hogere doses van het virus dan die welke bij proeven bij mensen worden gebruikt. Dus concludeerden we dat als het middel dieren in zes dagen kan genezen, deze periode voor mensen kan worden teruggebracht tot twee dagen,” zei hij.

Varianten

Het geneesmiddel werkt ook op varianten die een nieuwe bedreiging voor de wereld vormen. “De varianten kunnen niet ontsnappen aan de impact van het geneesmiddel omdat het zich richt tegen een enzym dat essentieel is voor het overleven van het virus,” verzekerde Gümrükçü.

Verwacht wordt dat het geneesmiddel na goedkeuring tegen eind 2021 beschikbaar zal zijn.

Gümrükçü zei dat ze van enkele multinationale farmaceutische bedrijven aanbiedingen hebben gekregen voor de ontwikkeling van geneesmiddelen, maar dat ze als instituut zonder winstoogmerk werken aan een eerlijke verdeling van geneesmiddelen voor alle landen, ook voor degenen die het zich niet kunnen veroorloven.

Gümrükçü behoort tot een groeiend aantal Turkse wetenschappers die werken aan geneesmiddelen en vaccins tegen het coronavirus, van Zuhal Gerçek die een stof heeft ontwikkeld om te voorkomen dat het virus zich vermeerdert tot wetenschappers die werken aan een neusspray-vaccin.

Bron: Sabah