BRUGGE – Oude besjes die een kanten werkje klossen, Brugser kan het bijna niet. Maar gisteren mochten Turkse vrouwen uit Gent het eens proberen. “Voor kantklossen heb je veel geduld nodig”, zegt Döne Urfale (24), de jongste van het gezelschap. “Ik weet niet of het uiteindelijk iets voor mij is.”
“Het doel is om de vrouwen meer kennis te laten maken met de Vlaamse cultuur op een toegankelijke manier”, vertelt Hatice Karakaya. Als medewerkster van de Turkse Unie ondersteunt zij een groep vrouwen die vanaf de jaren zestig van Turkije naar Gent migreerde. De meesten zijn laagopgeleid en vooral de eerste generatie praat weinig Nederlands. Hun leven speelt zich dan ook over het algemeen af in de eigen buurt en de mogelijkheden om deel te nemen aan culturele activiteiten buiten de eigen gemeenschap zijn beperkt.
“Een prachtige stad”
“De taalbarrière blijft een grote uitdaging voor deze groep, maar met textiel kunnen ze goed overweg”, zegt Karakaya. “Veel van deze vrouwen waren werkzaam in de Gentse textielindustrie of breien en naaien voor de kinderen en de kleinkinderen. We zien het als een uitwisselingsproject. Textiel is de gemeenschappelijke interesse.” Volgens Karakaya is het belangrijk dat de vrouwen hun culturele horizon verbreden
“Textiel vormt de rode draad in onze culturele uitstapjes. Veel van deze vrouwen werkten in de Gentse textiel”
De uitstap naar Brugge bezorgt hen een ervaring waarover zij kunnen vertellen tegen vriendinnen, kinderen en kleinkinderen. “Op die manier nemen de vrouwen een voorbeeldfunctie op en kunnen ze op hun beurt anderen warm maken om de Vlaamse cultuur en de lokale cultuurproducten te leren kennen.” Dat de dames zeer enthousiast zijn, verbaast Karakaya niet. “Ze zijn zeer geïnteresseerd in de Vlaamse cultuur”, zegt ze. “Ook het bezoek aan de kerk vonden ze zeer interessant. We proberen op deze manier ook komaf te maken met het cliché dat deze generatie enkel bezig is met het eigen gezinsleven.”
Bron: Nieuwsblad (BRUGGE OOSTKUST)