Tijdens de opening van het Bağcılar Vrouwen- en Kinderziekenhuis heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan fel uitgehaald naar de kritiek op de banner die Sivasspor-spelers toonden tijdens een voetbalwedstrijd tegen Fenerbahçe.
Op de banner stond: “Natuurlijke geboortes zijn normaal – keizersnedes enkel bij medische nood.” Erdoğan noemde de ophef hierover “tijdverspilling” en sprak van een “existentieel probleem” voor Turkije.
Volgens Erdoğan is het de taak van het ministerie van Volksgezondheid om de samenleving bewust te maken van gezondheidsrisico’s, waaronder het stijgende aantal keizersnedes.
“Omdat sommigen zich eraan storen, zouden we dan geen actie mogen ondernemen? De geboortecijfers geven een alarmsignaal. We hebben geen tijd voor deze hysterie,” zei hij.
Verbod op niet-medische keizersnedes
Tegelijk met zijn uitspraken is een nieuwe wet officieel van kracht gegaan: voortaan zijn geboortes via keizersnede verboden, tenzij er een medische noodzaak is. De maatregel geldt ook voor privéziekenhuizen. Deze beslissing komt niet onverwacht: al in oktober vorig jaar lanceerde het ministerie van Gezondheid het “Actieplan voor Natuurlijke Geboortes”, wat toen al leidde tot felle kritiek en maatschappelijk debat.
Turkije telt het hoogste percentage keizersnedes onder de OESO-landen: in 2022 ging het om 60,1 procent van alle bevallingen. Ter vergelijking: in België ligt dat cijfer rond de 20 procent, in lijn met het wereldwijde gemiddelde.
Kritiek op overheidsdruk
De nieuwe regels en het campagnebeleid roepen weerstand op. Oppositiepartijen en vrouwenrechtenorganisaties waarschuwen dat keizersnedes hierdoor in een negatief daglicht worden gesteld en vrouwen zich schuldig kunnen voelen over hun keuze.
“Vrouwen moeten zelf kunnen beslissen over hun lichaam. Mannen, proberen jullie maar eens op natuurlijke wijze te bevallen,” klinkt het op sociale media.
Volgens experts ligt het hoge aantal keizersnedes niet alleen aan de voorkeur van vrouwen, maar ook aan structurele problemen: er is een tekort aan vroedvrouwen en de omstandigheden voor een natuurlijke bevalling zijn in veel Turkse ziekenhuizen onvoldoende. Turkije telt momenteel 60.000 vroedvrouwen, maar de overheid wil dat aantal verhogen.
Symboliek tot in het stadion
Het debat over bevallen nam vorige week een symbolische wending toen Sivasspor-spelers hun steun toonden voor natuurlijke geboortes met een stadionbanner. Wat volgens Erdoğan een “onschuldige en noodzakelijke bewustmakingsactie” was, werd door critici gezien als politieke inmenging in een intieme en medische keuze.
In januari kondigde de regeringspartij nog aan dat 2025 het “jaar van het gezin” zal zijn. Erdoğan pleit al langer voor een traditioneel gezinsmodel en roept vrouwen op om minstens drie kinderen te krijgen. Volgens hem wordt het gezin bedreigd door individualisme en de emancipatiebeweging.
De discussie over bevallen is daarmee niet langer beperkt tot de spreekkamer van de gynaecoloog, maar klinkt luid door tot in de hoogste politieke kringen — én de voetbalstadions.
Bron: Evrensel, Milliyet