De president van Turkije heeft opdracht gegeven maatregelen te nemen tegen televisieprogramma’s en andere media die strijdig worden geacht met de “fundamentele waarden” van Turkije.
In een in het weekend gepubliceerde circulaire zei president Recep Tayyip Erdogan dat het besluit tot doel heeft de schadelijke effecten van televisieprogramma’s met buitenlandse inhoud die in Turkije zijn aangepast, uit te bannen.
De aankondiging volgt op de lancering van Fox TV’s Turkse bewerking van de internationale show ‘The Masked Singer’, waarin beroemdheden in kostuum optreden om hun identiteit te verbergen. De show is online bekritiseerd vanwege de vermeende satanische en heidense inhoud.
Volgens de circulaire zal ernaar worden gestreefd om via de Turkse wetgeving en de grondwet bescherming te bieden tegen producties die een negatieve invloed hebben op het gezin, kinderen en jongeren.
Jongeren zullen worden beschermd tegen “boodschappen die worden overgebracht door middel van bepaalde symbolen”, aldus het besluit, zonder uit te werken wat die boodschappen of symbolen zouden kunnen zijn.
De Turkse waakhond voor de media, de Hoge Raad voor Radio en Televisie, heeft al vergaande bevoegdheden en kan mediakanalen beboeten of tijdelijke black-outs opleggen wegens schending van de Turkse waarden.
Deze actie wordt vaak ondernomen tegen televisiezenders die kritisch staan tegenover de regering en er zijn boetes opgelegd aan zenders voor erotische of LGBT-inhoud.
Ilhan Tasci, lid van de mediawaakhond van de belangrijkste oppositiepartij, noemde de maatregel “de circulaire van de censuur” en zei dat het in strijd is met de grondwet die de persvrijheid belooft te beschermen.
De meeste mediabedrijven in Turkije zijn al in handen van bedrijven die dicht bij de conservatieve en nationalistische regering staan en volgen de regeringslijnen op de voet.
Eerder deze maand kwam popster Sezen Aksu onder vuur te liggen van islamistische groeperingen die gelieerd zijn aan de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) van president Erdogan, nadat als beledigend beschouwde teksten uit haar lied ‘Şahane Bir Şey Yaşamak’ (Het is een groot ding om te leven) online waren opgedoken.
Elders in de regio heeft de eerste Arabische film van Netflix in Egypte en andere landen van het Midden-Oosten tot hevige discussies geleid, waarbij critici de film aan de kaak stelden als een bedreiging voor de familiale en religieuze waarden die homoseksualiteit aanmoedigt.
Anderen hebben de film verdedigd. Volgens hen ontkennen de tegenstanders wat er in het echte leven achter gesloten deuren gebeurt en kunnen degenen die de film met de titel ‘Ashab Wala A’azz’ (‘No Dearer Friends’) niet leuk vinden, zich gewoon niet abonneren op Netflix.
Bron: Turkse media