De voorzitter van het Turkse Hof van Cassatie, Mehmet Akarca, zei op 1 september dat het bevel om de beroemde popster Gülşen te arresteren een vergissing was, zonder haar naam expliciet te noemen.
“Het is normaal om gerechtelijke beslissingen te bekritiseren. Maar kritiek moet logisch en legaal zijn binnen de grenzen van eerlijkheid en geweten. Het is niet juist om het hele rechtssysteem aan te vallen en te vernietigen door een foutieve beslissing.”
“Net als in moderne rechtsstelsels zijn er in het Turkse rechtssysteem vele mechanismen die het mogelijk maken om verkeerde beslissingen te corrigeren,” verklaarde Akarca tijdens de openingsceremonie van het nieuwe wetgevingsjaar, dat in Turkije elk jaar op 1 september begint.
Akarca’s opmerking kwam nadat Gülşen was vrijgelaten uit voorlopige hechtenis en overgebracht naar huisarrest vanwege een kwinkslag die ze in het verleden had gemaakt over islamitische Imam Hatip-scholen.
“Zodra een incident bekend wordt, is het uiterst wanhopig om onwaar en sensationeel nieuws te verspreiden via de geschreven en visuele media en de sociale media om druk uit te oefenen op het proces, nog voordat er bewijs is verzameld.”
“Het is zelfs een misdaad. Beslissingen nemen is de grondwettelijke plicht van de rechter en kan aan niemand worden gedelegeerd. Er kunnen geen adviezen of suggesties aan rechters worden gegeven”, voegde hij eraan toe.
‘Aanzetten tot haat’
Gülşen werd op 25 augustus gevangengezet op beschuldiging van aanzetten tot haat, nadat een video van haar commentaar van vier maanden geleden was opgedoken op een website van een regeringsgezinde krant Sabah.
In de video van haar optreden in april verwijst Gülşen naar een muzikant in haar band en zegt ze op een luchtige manier: “Hij heeft vroeger op een Imam Hatip (school) gestudeerd. Dat is waar zijn perversie vandaan komt.”
Duizenden namen vorige week de sociale media ter ondersteuning en zeiden dat ze het doelwit was vanwege haar steun voor LGBT+-rechten en liberale standpunten die ingaan tegen de door de islamisten gewortelde Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) van president Recep Tayyip Erdoğan. Verscheidene ministers veroordeelden haar opmerkingen op Twitter.
Een rechtbank in Istanbul besliste op 29 augustus om Gülşen vrij te laten en plaatste haar onder huisarrest.
Bron: Turkse media