Afbeelding: Kantoormedewerkers telefoneren nadat ze hun gebouw in het Aslak-district in Istanboel ontvlucht zijn. De stad was net getroffen door een aardbeving: 26 september 2019

Op zondag verklaarde vice-president Fuat Oktay dat de 3 Turkse telecomoperatoren gezamenlijk een lijn gaan aanleggen die beschermd is tegen aardbevingen. De verklaring komt 3 dagen nadat een aardbeving met een kracht van 5,8 op de schaal van richter de omgeving van Istanboel trof.

Normaal gezien vinden er ongeveer 20 miljoen telefoontjes tegelijkertijd plaats, maar Oktay liet weten dat na de aardbeving dit aantal opliep tot 160 miljoen. Volgens de operatoren geraakten hun netwerken daardoor tijdelijk overbelast. Om dit probleem in de toekomst te voorkomen hebben de operatoren Turkcell, Vodafone en Turk Telekom samen met de overheid een aantal maatregelen voorgesteld om de diensten na aardbevingen te verbeteren.

Op dit moment kunnen de operatoren 118 miljoen telefoontjes verwerken, en volgens Oktay is het de bedoeling om dat aantal binnen de 6 maanden op te trekken tot 175 miljoen. Er komt ook, hopelijk binnen de 6 maanden,  een gratis noodnummer dat mogelijk beheerd zal worden door de Turkse dienst voor noodgevallen en rampen (AFAD). Het is de bedoeling dat dat nummer alleen opengesteld wordt na een aardbeving, aldus Oktay. Verder worden zendmasten verplaatst die op gebouwen staan die kwetsbaar zijn voor een aardbeving. Tot slot komt er ook gratis WiFi-toegang op verzamelpunten die niet kwetsbaar zijn voor een beving.

 

De aardbeving met een kracht van 5,8 trof donderdag om 13u59 het Silivri-district in het uiterste Westen van Istanboel. Talloze kleine aardschokken volgden. Een grotere naschok, met minder kracht dan de eerste, was te voelen om 23u20. Er vielen geen doden, maar wel raakten enkele mensen gewond en liepen tientallen gebouwen schade op. Toch deed deze aardbeving opnieuw nadenken over de noodzaak om goed op bevingen voorbereid te zijn.

Turkije is een van de landen waar de meeste seismische activiteit voorkomt. Het land ligt op verschillende actieve breuklijnen en dagelijks zijn er tientallen lichte bevingen en naschokken. De zone met de hoogste kans op schadelijke bevingen ligt boven de Noord-Anatolische breuk (NAF), waar de Anatolische en de Euraziatische tektonische platen elkaar raken.

De NAF is een zijschuiving die veroorzaakt wordt doordat de Anatolische plaat naar het Noordwesten wordt gedrukt door de Arabische plaat. Deze breuk heeft in het verleden al verwoestende aardschokken veroorzaakt.

De laatste grote aardschok in het gebied van de breuklijn ten Zuiden van Istanboel was op 22 mei 1766. Daarbij werd de stad zwaar beschadigd en kwamen duizenden mensen om het leven. Ten Westen hiervan ligt de Ganosbreuk. Daar vond in 1912 een beving plaats met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag onder de zeebodem 20 km ten Zuiden van het district Tekirdağ. Ten oosten van de stad vond de beving plaats die velen zich nog herinneren.

Een schok met een kracht van 7,4 die 37 seconden duurde, doodde op 17 augustus 1999 meer dan 17.000 mensen in de Marmararegio en verwondde zo’n 43.000 mensen.

Het epicentrum van deze beving lag in de provincie Gölcük, zo’n 75 km ten Zuidoosten van de Bosphorus. Drie maanden na deze beving, op 12 november, doodde een schok met een kracht van 7,0 845 mensen in de provincie Düzce, zo’n 120 km ten Noordoosten van Gölcük. Er vielen ook meer dan 5.000gewonden.

Bron: Sabah