Op 13 december maakte de Internationale Raad van Reizen en Toerisme bekend dat twee Turkse steden met een grote toeristische aantrekkingskracht in 2018 sneller zijn gegroeid dan Europese steden. In het rapport van de raad werd de economische groei van 73 steden geanalyseerd.
Uit die analyse bleek dat de Turkse metropool Istanbul en de Mediterrane badplaats Antalya de snelste groeiers waren.
Hun Bruto Product steeg in 2018 met respectievelijk 15,7% en 15,5%, ver boven het gemiddelde van 3,6%. “Dit is te wijten aan het herstel van de Turkse toeristische sector door verbeterde veiligheidsmaatregelen en de waardevermindering van de Turkse lira. Dit maakt het land aantrekkelijker voor buitenlandse bezoekers”, aldus het rapport.
Volgens het rapport liggen 4 van de 10 snelst groeiende steden in Europa. Op de derde plaats stond de Russische hoofdstad Moskou met een groei van 13,7% als gevolg van het Wereldkampioenschap voetbal 2018. De Hongaarse hoofdstad Boedapest sloot de top 10 met een groei van 8,5%.
Het rapport onderstreept dat toerisme wereldwijd verantwoordelijk is voor 10,4% van het BBP en 10% van het aantal banen.
Meeste inkomen uit toerisme
De 3 steden met de meeste inkomsten uit toerisme in 2018 zijn Shanghai (35,9 miljard dollar), Parijs (35,6 miljard dollar) en Peking (33,2 miljard dollar).
In de 73 steden uit het rapport zijn buitenlandse bezoekers verantwoordelijk voor 45% van de inkomsten uit toerisme terwijl het wereldwijd gemiddeld 29% is.
Deze inkomsten zijn belangrijker voor de steden dan voor de landen waarin ze liggen. De inkomsten worden dan ook vooral gebruikt voor de verbetering van infrastructuur, de betaling van gemeentelijk personeel en de algemene verbetering van de levenskwaliteit van de inwoners.
In Hongkong werd in 2018 het meeste geld uitgegeven door buitenlandse bezoekers (44 miljard dollar). In Macau was dat 36 miljard dollar en in Dubai 28 miljard dollar.
In de top 10 van steden die het meest afhankelijk zijn van inkomsten door buitenlandse bezoekers staan 7 Europese steden.
De Kroatische stad Dubrovnik en de Ierse hoofdstad Dublin zijn elk voor meer dan 95% van hun inkomsten afhankelijk van buitenlandse bezoekers.
Venetië, Boedapest, Istanboel, Praag en Londen zijn ook heel afhankelijk van buitenlands geld, tussen 84 en 93% van hun inkomsten.