Een Turkse simitverkoper (ringvormig broodje van deeg met sesamzaad) schonk zijn volledig loon van 2 dagen aan de Royingya Moslims, die zwaar vervolgt worden in het westen van Myanmar in de Rakhine staat.
Erkan Ayhan, 40 jaar oud, die reeds 14 jaar lang het typische Turkse simit brood verkoopt, kon niet langer onverschillig blijven voor het grote geweld in Rakhine.
“Ik was niet in staat te eten op het Offerfeest (Eid-al-Adha). Offerfeest of niet, de Myanmarese autoriteiten waren volop bezig onze broeders en zusters te vermoorden in Rakhine,” aldus Ayhan in een gesprek.
He stortte zijn loon van 2 dagen of 147 Turkse lira (35,80 euro) aan de Humanitarian Relief Foundation (IHH), een Turkse hulporganisatie gestationeerd in Turkije, die eveneens een grote rol speelt in het transport van de steun voor Aleppo, en die daar bovendien ter plekke aandringt op een betere toegang.
Actie is dringend nodig
Ayhan: “Ik heb voor mijzelf beslist dat ik actie wilde ondernemen waar de wereld stil blijft en de zaken liever in de spreekwoordelijke doofpot steekt. Natuurlijk is enkel mijn hulp niet genoeg. Ik wil graag de hele wereld oproepen niet onverschillig te blijven en actie te ondernemen voor onze gezamenlijke broeders en zusters.”
Ayhan zei niet te kunnen hebben slapen na de beelden van alle gruwelijkheden die zich afspeelden in het onderdrukte Rohingya. Ayhan: “Ik roep alle Moslims in de wereld op te bidden voor Rohingya en hen waar mogelijk te helpen.”
Vedat Kara, een winkelbezitter in Kocaeli, kocht simit om Myanmar’s onderdrukte gemeenschap te ondersteunen. Vedat Kara: “De situatie in Rakhine is niet acceptabel en de Moslims in de wereld moeten reageren. Alleen als wij samenkomen en een eenheid vormen tegen het geweld kunnen wij dit obstakel, en de vele problemen die er heersen in het gebied, overkomen.”
Gruwelijkheden in de Rakhine staat
Volgens een verslag van de verenigde naties op vrijdag, hebben zo een 270.000 Rohingya Moslims de grens overgestoken naar Bangladesh en tienduizenden anderen werden binnenlands afgevoerd naar andere gebieden.
De spanningen in de Rakhine staat van Myanmar begonnen in 2012 toen er tussen de Boeddhistische gemeenschap (de meerderheid) en de Moslimgemeenschap (de minderheid in het gebied) rellen uitbraken.
Massaverkrachtingen
In een verslag, voortvloeiend uit een grote politieactie in de staat, gelanceerd in oktober, documenteerde de V.N. allerlei gruwelijkheden zoals massaverkrachtingen, moord (ook vrouwen en jonge kinderen), brutaal geweld en verminkingen van mensen, en ten slotte allerlei verdwijningen.
Het rapport concludeert bewijzen gevonden te hebben voor grove schendingen van de rechten van de mens door de politiekrachten in het gebied.