Het Turkse Rode Kruis blijft humanitaire hulp voorzien voor de burgers in het noordwestelijke provincie Idlib in Syrië die lijden onder de oorlog.
In een mededeling op zaterdag zei de organisatie dat het “vijf vluchtelingenkampen en meer dan 9.000 kinderen in 12 weeshuizen in Idlib heeft geholpen. Er zijn meer dan een miljoen kinderen, waaronder baby’s en kindjes onder 5-6 jaar oud, die een of beide van hun ouders hebben verloren in Idlib,” waaraan werd toegevoegd dat de organisatie allerlei soorten hulp voorzag voor deze kinderen.
De-escalatiezones
Op vrijdag kwamen er Turkse militairen de grens over om de-escalatiezones te monitoren als een onderdeel van een internationale overeenkomst. Ze richtten observatieposten op en hebben als doel het conflict te beëindigen dat al meer dan zes jaar bezig is.
De operatie in de noordwestelijke regio werd in mei gelanceerd met een deal tussen Turkije, dat oppositiegroepen tegen het Bashar al-Assad-regime steunt, en Rusland en Iran, die Assad ondersteunen. De overeenkomst werd getekend tijdens een vredesoverleg in Astana, de hoofdstad van Kazakhstan. Het doel is om een aantal de-escalatiezones op te richten om de wapenstilstand zeker te stellen waar de drie landen het sinds vorige december over eens waren.
Volgens de militaire persmededeling werden de de-escalatiezones opgericht om “de effectiviteit van de wapenstilstand de verbeteren, conflicten te beëindigen, humanitaire hulp te voorzien en om de noodzakelijke levensomstandigheden te herstellen opdat de vluchtelingen kunnen terugkeren.”
Deze Turkse militaire missie is de opvolger van Operation Euphrates Shield, waarbij het Vrije Syrische Leger met behulp van het Turkse leger de Daesh terroristen verdreef van territorium in Noord Syrië tussen augustus 2016 en maart 2017.
Syrië is nog steeds verwikkeld in een wrede burgeroorlog sinds begin 2011, toen het Assad-regime onverwachts hard en gewelddadig optrad tegen protesten voor de democratie.