De grootste oppositiepartij van Turkije, de Republikeinse Volkspartij (CHP), schaart zich volgens premier Binali Yıldırım aan de zijde van het terrorisme, omdat ze gekant is tegen de invoering van het presidentieel regime.
“Wie verzet er zich tegen een grondwetsherziening? De PKK en FETÖ (Gulenistische Terreurorganisatie). Deze organisaties zijn terreurbewegingen, wij zeggen ‘ja’ tegen datgene waartegen de terroristen ‘nee’ zeggen. Welke anderen verzetten zich ook tegen het presidentieel regime? De HDP en de CHP. Het ziet ernaar uit dat de CHP in hetzelfde schuitje zit als de HDP, een partij die banden onderhoudt met verschillende terreurbewegingen,” zei premier Yıldırım in een toespraak aan het parlement.
https://www.youtube.com/watch?v=SJtj_99evIU
Referendum
Premier Yıldırım en zijn Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) zullen binnenkort een campagne lanceren ter ondersteuning van het referendum in april over de grondwetsherziening. De AK-partij wordt hierin gesteund door de Turkse nationalisten (MHP); de andere oppositiepartijen, CHP en HDP kanten zich tegen een invoering van het presidentieel regime.
Marginale groeperingen
Yıldırım bekritiseerde de CHP, omdat ze zich verzet tegen de grondwetsherziening en vergeleek de partij zelfs met de terreurbewegingen: “Het standpunt van de CHP staat gelijk aan de standpunten van ‘marginale’ bewegingen als de HDP, FETÖ en de PKK. De voornaamste reden voor een invoering van het presidentieel regime is een blok te vormen tegen deze groeperingen. De CHP kiest blijkbaar het kamp van deze ‘marginalen’, maar de partij beseft niet dat ze stemmen zal verliezen door zich met hen te aligneren”, aldus Yıldırım. De premier voegde hieraan toe dat de CHP het referendum moet zien als een kans om het tij te keren.
Geen zaak van leven of dood
Verder beklemtoonde de premier, dat het publiek niet voor provocaties mag vallen en dat het referendum geen zaak van leven of dood is. De premier voegde er ook aan toe dat men geen aandacht moet geven aan diegenen die gevoelige breuklijnen in de samenleving proberen te misbruiken.
“We mogen ons niet laten beetnemen door diegenen die het referendum uit haar context willen halen en proberen spanningen te creëren in de maatschappij. Onze campagne zal gevoerd worden met alle mogelijke democratische middelen,” aldus Yıldırım.
Hürriyet.