Mabel Matiz - Karakol

Het lied “Karakol” van de Turkse popster Mabel Matiz, dat het verhaal vertelt van een homoseksuele man die wordt gemarteld op een politiebureau, sluit aan bij het overheidsoptreden tegen LGBTQ-groepen en -activiteiten tijdens de Pride-maand.

“Ik kan niet wachten tot middernacht. Moeten we het liedje niet gewoon meteen uitbrengen?”, twitterde Mabel Matiz, de opkomende jonge ster van de Turkse popscene, op 30 juni, de laatste dag van de Pride-maand.

Binnen enkele minuten bracht hij de video uit voor “Karakol”, een melodieuze reflectie over een homoseksuele man die wordt gemarteld in een politiebureau.

Luttele uren later werd de hit een trending topic op Twitter, met duellerende hashtags: #karakol bij de voorstanders en #mabelmatizhaddinibil bij degenen die de video aanvielen om wat zij de obscene inhoud ervan noemden.

Binnen een dag waarschuwde de Turkse mediawaakhond de Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTUK) tv-stations om de video niet uit te zenden, die raakt aan twee taboe-onderwerpen op zijn lijst: homoseksualiteit en marteling op politiebureaus.

“Ze hebben me gegrild, maar ik heb je naam niet onthuld / Ze hebben het graf van de liefde in mijn hart gekerfd,” luidt de tekst. Matiz, een man met een bleek gezicht en spookachtige ogen, zingt verlangend voor een donkere, piekerende man in een neo-Ottomaans decor.

Er zijn geen expliciete liefdesscènes of naakt; alleen het gebruik van symboliek, zoals bloemblaadjes, laat zien dat ze geliefden zijn.

Homoseksualiteit

“Een schandalige video met schaamteloze toespelingen,” kopte het beruchte homofobe dagblad Yeni Akit. Het beweerde dat Matiz, net als Disney en Marvel, homoseksualiteit wilde “normaliseren”.

“De Hoge Raad voor Radio en Televisie belt televisie- en mediastations één voor één om hen te vertellen de video niet uit te zenden”, twitterde Ilhan Tasci, lid van de RTUK van de oppositiepartij Republikeinse Volkspartij.

De manager van een populaire muziekzender bevestigde dat de zender “hartelijk was gevraagd” om de video niet uit te zenden, maar de raad had geen formeel schriftelijk verzoek gedaan.

“Ik denk dat ze geen controverse willen creëren zoals toen ze in januari een video van Sezen Aksu verboden wegens godslastering,” vertelde ze de media op voorwaarde van anonimiteit.

De beroemde zangeres was door de president onder vuur genomen voor wat conservatieven een respectloze verwijzing naar Adam en Eva noemden. Maar toen het publiek de kant van de popdiva koos, krabbelden de president en RTUK terug.

Verhoogde regeringsfunctionarissen – waaronder minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu, die herhaaldelijk de LGBTQ-gemeenschap aanvalt en zegt dat homoseksualiteit niet thuishoort in de Turkse cultuur – maakten geen opmerkingen over de video.

De controversiële hit van Matiz kwam aan het eind van een turbulente Pride-maand in Turkije, waarin ten minste tien evenementen van de Turkse LGBTQ-gemeenschap in mei en juni werden verboden en honderden demonstranten werden gearresteerd.

In de veertig dagen daarna speelden zich overal in het land soortgelijke taferelen af. De politie greep in de mediterrane stad Datca in om te voorkomen dat mensen toespraken hielden tijdens de Pride-week. Tijdens de 10e jaarlijkse Pride-mars in de Egeïsche havenstad Izmir werden een tiental mensen opgepakt.

Andere commentatoren bespotten conservatieven omdat ze Matiz aanvallen terwijl ze een oogje dichtknijpen voor een video die is vrijgegeven door gangster-klokkenluider Sedat Peker en waarop een zakenman te zien zou zijn die de kandidaat is van de regeringspartij om Izmir te vertegenwoordigen in een homoseksueel triootje.

Matiz bedankte de kunstenaars en mensenrechtenactivisten die hem steunden met een tweet en zei dat hun berichten hem tranen van vreugde deden huilen.

“Veel verhalen, veel dingen van de liefde en het leven vonden uitdrukking in mijn liedjes en zullen dat blijven doen,” zei hij. “Alles gaat immers voorbij, maar … liedjes blijven.”

Bron: Turkse media