Turkse marine moet boorschip beschermen

Het boorschip Oruç Reis is bezig met onderzoeksactiviteiten in de Oostelijke Middellandse Zee, en dat zeker tot 23 augustus.

Daarom moet het schip beschermd worden door oorlogsschepen van de Turkse marine. Dat maakte het ministerie van Defensie bekend.

“De MTA Oruç Reis doet onderzoek in onze territoriale wateren”, tweette minister Hulusi Akar.

“De Turkse strijdkrachten doen er alles aan om de Turkse rechten en belangen in het gebied te beschermen, in overeenstemming met het internationale recht.

Vorige maand diende Athene een bezwaar in tegen Turkse onderzoeksactiviteiten ten Zuiden van het Griekse eiland Meis (Kastellorizo).

De Duitse overheid kwam tussen beide in een poging de gemoederen te bedaren, maar onlangs liepen de spanningen opnieuw op.

Griekenland sloot namelijk een verdrag met Egypte om hun wederzijdse maritieme grenzen in de Oostelijke Middellandse Zee te bepalen, maar daarbij wordt de Turkse territoriale integriteit geschonden.

Volgens Ankara voert Athene een maximalistisch beleid in het gebied, waarbij de Griekse maritieme claims een schending zijn van de Turkse soevereine rechten.

Ook protesteert Turkije al langer tegen de eenzijdige booractiviteiten van Grieks-Cyprus, omdat volgens de overheid ook Turks-Cyprus recht heeft op de grondstoffen in het gebied.

Griekse Veiligheidsraad

Turkije heeft nieuwe proefboringen en militaire oefeningen aangekondigd in het zeegebied tussen Cyprus en Griekenland. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft daarop de Griekse Veiligheidsraad bijeengeroepen. Volgens hem staan de Griekse strijdkrachten klaar als dat nodig is.

Griekenland wil dat er snel een top van de EU over komt. De Griekse krant Kathimerini berichtte dat de Griekse strijdkrachten maandag in opperste staat van paraatheid zijn gebracht.

Turkije heeft een bericht uitgestuurd waarop het aankondigt dat het onderzoeksschip Oruç Reis nieuwe proefboringen naar gas en olie zou uitvoeren in de oostelijke Middellandse Zee, tussen Griekenland en Cyprus. Turkije beschouwt dat gebied als de Turks Economische Exclusieve Zone (EEZ).

Griekenland vindt het niet kunnen dat Turkije proefboringen gaat doen in dat gebied. Volgens de Verenigde Naties valt het gebied immers onder de Griekse Economische Exclusieve Zone (EEZ).

Turkije erkent de beslissing van de VN niet en wil de proefboringen toch uit voeren. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft de Griekse Veiligheidsraad bijeen geroepen en de Griekse strijdkrachten in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

Vorig jaar echter sloot Turkije zelf zo’n verdrag af met de Libanese regering. Op dit akkoord reageerden niet alleen de Grieken maar ook Cyprus en Egypte zeer boos. De Europese Unie is van mening dat het verdrag tussen Turkije en Libanon in strijd is met het Internationaal Recht.

K.L.

(Bron: Hürriyet)