Turkse onderzoekers hebben een alternatieve diagnostische methode ontwikkeld om kankercellen op te sporen door de lichaamstemperatuur te analyseren met behulp van elektrische stromen en infraroodcamera’s.
De uitvinding van Nevzat Gençer, Cengiz Beşikci en Hamza Feza Carlak – academici aan de faculteit elektrotechniek en elektronica van de Technische Universiteit van het Midden-Oosten (ODTÜ) – wordt gezien als een alternatief voor diagnosemethoden zoals mammografie en ultrasonografie.
“De gepatenteerde thermische beeldvormingstechnologie kan kankerweefsels detecteren in een vroeg stadium. Temperatuurveranderingen in het menselijk lichaam worden gemeten met infraroodcamera’s die vaak worden gebruikt in de defensie-industrie,” zei Gençer in een interview met Anadolu Agency.
“Vooral bij de diagnose van borstkanker, schildklier- en huidkanker, kan het warmteverschil dat door kankerweefsels wordt veroorzaakt, worden gedetecteerd via thermische camera’s,” haalde hij aan.
Hij merkte op dat de technologie “een verschil zal maken” in de diagnose van kanker. “Hoe groter de tumor, hoe dichter bij de huid, hoe hoger de resultaten van de infraroodcamera’s,” voegde Gençer toe.
Hij zei dat het moeilijk is om kankerweefsels op te sporen die diep en klein van formaat zijn wanneer men conventionele thermische scanmethoden gebruikt. “We hebben een technologie ontwikkeld die deze uitdaging op een echte manier aankan,” aldus de onderzoeker
Het team heeft laten weten dat dat de nieuwe technologie klaar was om op grote schaal te worden gebruikt.