Tijdens zijn vakantie in Turkije ontsnapte Hanifi Altınkaya, een Turkse Nederlander uit Aksaray, op het nippertje aan een geraffineerde oplichterij door een nep-politieagent.
De in Nederland wonende Altınkaya werd tijdens zijn vakantie in Turkije benaderd door een man die zich telefonisch voordeed als “commissaris Mehmet”.
Deze nep-agent beweerde dat Altınkaya’s bankrekening gehackt was en verzocht hem dringend mee te werken om de zogenaamde fraudeurs op te sporen.
Gedurende een gesprek van anderhalf uur wist de oplichter het vertrouwen van Altınkaya te winnen en gaf hem specifieke instructies om geld op te nemen bij de bank.
Bij aankomst bij de bank bleef de oplichter Altınkaya telefonisch begeleiden, overtuigend bewerend dat de mensen om hem heen agenten waren waarmee hij zou moeten samenwerken.
De nep-commissaris drong er vervolgens op aan om 190.000 TL van Altınkaya’s rekening over te maken naar een door hem opgegeven IBAN-nummer om zogenaamd “de gelden te beschermen”.
Ingrijpen van echte politie redt de situatie
Terwijl de oplichter Altınkaya’s vertrouwen misbruikte, hadden echte politiemedewerkers het verdachte telefoongesprek onderschept en namen via de radio contact op met Altınkaya.
Ze waarschuwden hem onmiddellijk om geen verdere acties te ondernemen en raadden hem aan direct aangifte te doen bij het politiebureau.
Dankzij deze tussenkomst slaagde Altınkaya erin om zijn geld te behouden en de oplichters buiten spel te zetten.
Waarschuwing voor veelgebruikte oplichtingstechnieken
De Turkse politie roept burgers op om op hun hoede te zijn voor deze vorm van oplichterij, waarbij criminelen zich voordoen als politieagent, soldaat of officier van justitie.
Veelvoorkomende tactieken zijn te beweren dat iemands naam of bankrekeningnummer betrokken is bij een terroristische organisatie en vervolgens geld of kostbaarheden te eisen.
De politie benadrukt dat echte agenten nooit om geld of waardevolle spullen zullen vragen en moedigt aan om in dergelijke gevallen meteen alarm te slaan.
Bron: SnHbr