Familieleden van Dilara (24) uit Zwolle (Overrijsel) doen hun best om te voorkomen dat ziekenhuis Isala dinsdagmiddag om 16.00 uur de stekker trekt uit de apparatuur die haar in leven houdt.
“Help ons Dilara redden’’, klinkt het in een emotionele oproep.
Heel veel mensen kennen haar als die vriendelijke medewerker bij de Jumbo in de Zwolse wijk Holtenbroek.
Rechtenstudent Dilara Sahin, leerling in Deventer. Zij vecht nu, omringd door familie, voor haar leven in ziekenhuis Isala.
Sinds 1 januari wordt ze in coma gehouden. De situatie is zo ernstig dat het ziekenhuis geen hoop meer heeft en dinsdagmiddag om 16.00 uur de stekker eruit wil trekken.
De familie wil dat voorkomen en vraagt de rechtbank in Zwolle maandagmorgen in een kortgeding dat tegen te houden.
“We zitten in een nachtmerrie en kunnen maar niet wakker worden”, zegt haar 23-jarige broer Onur.
Onur benadrukt dat de familie niet boos is op de artsen.
“We willen dat alles wordt gedaan om haar te redden. Alle hulp is welkom, zolang de stekker er maar niet uit hoeft.”
Dilara werd op 19 december ziek. Ze had pijn in haar botten. Ze is die dag zelf lopend het ziekenhuis ingegaan. Uiteindelijk volgde na negen dagen de diagnose: acute leukemie.
De behandelingen sloegen niet aan. De specialisten schatten de kans op een goede afloop op 0,0 procent. Daarom moet in de ogen van het ziekenhuis de behandeling worden stopgezet. Dat betekent dat Dilara sterft.
“Wij hebben nog hoop, er is een kans, daar geloven we in. Bovendien mag het van ons geloof ook niet wat de artsen willen’’, geeft Onur aan.
Alle mogelijkheden zijn met de artsen overlegd. Ook is serieus, met hulp van de Turkse ambassade in Den Haag, het Turkse consulaat in Deventer, gekeken naar mogelijkheden van vervoer naar een Turks ziekenhuis, waar andere regels gelden.
Het bleek niet mogelijk. De toestand van Dilara is te kritiek om vervoer mogelijk te maken.
De familie kijkt met angst uit naar maandag.
Onur: “Een zwarte dag. De stekker eruit halen, voelt voor mij als het vermoorden van mijn eigen zus.”
Bron: Nederlandse media