Ahmet Çelen uit Kayseri kweekt citroenmelisse op zijn voorouderlijk land door gebruik te maken van zijn ervaring in de bloemensector, waar hij 33 jaar in Nederland heeft gewerkt.
Çelen, 55, die 33 jaar in Nederland in de bloemenindustrie heeft gewerkt, keerde vorig jaar terug naar zijn geboortestad Kayseri.
Op advies van een bevriende landbouwingenieur plantte Çelen vorig jaar citroenmelisse, die in het Middellandse-Zeeklimaat groeit, op een stuk grond dat zijn vader had achtergelaten in de Epçe-buurt van het district Develi.
Çelen, die vorig jaar voor het eerst heeft geoogst en tevreden was over de opbrengst, wil dit jaar twee keer oogsten, in juli en september.
Çelen vertelde AA-correspondent dat hij vorig jaar naar Turkije is teruggekeerd.
Çelen verklaarde dat hij besloten had landbouwactiviteiten te ontplooien op het land dat zijn vader hem had nagelaten:
“Een bevriende ingenieur stelde me voor om citroenmelisse te planten. Ik liet de klimatologische omstandigheden controleren en de grond analyseren en kreeg te horen dat citroenmelisse kon groeien. Ik heb het geplant en ik had succes. Ik kreeg een goede productie.”
“Deze plant blijft 6-7 jaar in de grond. We kunnen 2 keer per jaar oogsten. Ik heb het product verkocht aan groothandelaars in Kütahya en Yalova. Sommige mensen vroegen om monsters uit verschillende plaatsen, en die heb ik ook daarheen gestuurd. Het kan een alternatief product zijn voor de boeren in mijn omgeving”.
Ervaring
Ahmet Çelen verklaarde dat de bloem van citroenmelisse wordt gebruikt in cosmetica en de farmaceutische industrie, maar hij plantte dit product voor thee.
Çelen verklaarde: “Ik was in Nederland actief in de bloemenhandel. Ik heb in Nederland ervaring opgebouwd, die ik in Turkije kan benutten. Ik heb ongeveer 3,5 ton product geoogst. Vorig jaar heb ik één keer een geoogst, maar dit jaar zal ik twee keer oogsten.”
Çelen, die uitlegt dat het werk lastig is maar ook plezierig, voegt eraan toe dat hij de melisse droogt als munt en verkoopt voor 30-40 lira per kilo.
Bron: AA