“Wij namen het meest radicale besluit”, zegt Oguzhan Akdemir. Het besluit komt van de Islamitische Stichting Nederland, Diyanet. Bij deze landelijke stichting voor Turkse moskeeën zijn volgens Oguzhan Akdemir 148 Nederlandse moskeeën aangesloten.
“Wij volgen deze beslissing. Het was heel moeilijk, maar de gezondheid staat voorop”, zegt Akdemir met pijn in het hart.
“Normaal gezien ontvangen wij vijfhonderd moskeegangers. We zijn in deze regio een grote moskee, maar we vallen onder het besluit van het hoofdbestuur van de koepelorganisatie”, aldus Akdemir.
Akdemir legt uit dat het niet alleen gaat om die dertig personen, maar ook om de bijkomstigheid van bijvoorbeeld een reserveringssysteem. Wie mag wel komen en wie niet?
Dit is een van de redenen waardoor het bestuur van Diyanet, het Presidium voor Religieuze Zaken, heeft besloten het vrijdaggebed tot in elk geval eind oktober te schrappen: “Door de stijgende coronacijfers en het advies van de autoriteiten voor religieuze organisaties om gebedsdiensten te beperken tot dertig personen, hebben we met onze moskeebesturen overlegd.”
“Omdat het vrijdaggebed bijna in alle moskeeën door meer dan dertig personen wordt bijgewoond, is deze beslissing genomen. De gezondheid van een ieder staat voorop”, aldus de stichting.
En dat blijkt ook uit een rondvraag bij verschillende moskeeën in Oost-Nederland. “We hebben het nieuws eergisteren vernomen. Wij doen daar aan mee. Het is balen, maar we willen geen risico nemen met de gezondheid van onze bezoekers. We hebben besloten geen onderscheid te maken”, zegt Ayhan Tonca van de Eyup Sultan Moskee in Apeldoorn.
“Wij namen het meest radicale besluit”, benadrukt de woordvoerder van de Centrum Moskee in Deventer. Er is ook geen alternatief door middel van een livestream, of wat dan ook.
“Al vanaf maart hebben we altijd méér maatregelen genomen dan het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, oplegt. We hebben bij moskeeën nog niet te maken gehad met besmettingen.”