Minister van Defensie Hulusi Akar heeft Griekenland gewaarschuwd voor een wapenwedloop tegen Turkije na een militaire overeenkomst tussen Parijs en Athene.
“In Griekenland is een bewapeningsliefde ontstaan, vooral de laatste tijd, door het sluiten van enkele akkoorden met aanmoediging en provocatie van sommige landen. Kijk eerst naar wiskunde, eerst naar geschiedenis. U kunt geen voordeel behalen tegen Turkije met dergelijke pogingen, geef deze inspanning op,” zei hij.
De economische situatie in Griekenland is fragiel, zei de minister, eraan herinnerend dat het land in ernstige schulden zit.
“Het maakt de economie slechter door enkele verkwistende uitgaven te doen met de liefde voor bewapening en is bedoeld voor het welzijn van het Griekse volk. Verstandige mensen in Griekenland moeten dit inzien,” verklaarde hij.
Turkije wil dat de problemen met Griekenland worden opgelost binnen het kader van het internationaal recht, door politieke oplossingen te vinden via dialoog binnen goede nabuurschapsbetrekkingen, en dat de volkeren van beide partijen in veiligheid en welvaart kunnen leven in een omgeving van vrede, verklaarde hij.
“Helaas laten sommige politici, vooral in Griekenland, de spanning oplopen met hun agressieve acties en retoriek, om de bilaterale betrekkingen te verstoren. In plaats van op een logische manier oplossingen voor de problemen te vinden,” verklaarde Akar.
Zij moeten weten dat dit “vergeefse” pogingen zijn en dat zij Turkije niet kunnen verslaan met dergelijke acties en betogen, voegde de minister eraan toe.
Turkije had al eerder de mogelijkheid van dialoog en contacten met zijn Griekse gesprekspartners, namelijk op het niveau van ministers en stafchefs, benadrukte de minister.
Griekenland heeft op 7 oktober een wederzijdse defensieovereenkomst met Frankrijk geratificeerd, waardoor ze elkaar te hulp kunnen schieten in geval van een externe dreiging, maar die de spanningen met Turkije verder heeft aangewakkerd.
De Griekse minister van Defensie Nikolaos Panagiotopoulos zei eerder dat de Grieks-Franse defensieovereenkomst ook betrekking heeft op de maritieme jurisdictie, en merkte op dat krachtens de overeenkomst “het ene land het andere met militaire middelen zal helpen als de nood aan de man komt”.
Bron: Hürriyet