Ciner, een van de grootste conglomeraten in Turkije, is van plan in Lommel, een stad in de Belgische provincie Limburg, een glasfabriek te bouwen.
Het gaat om een forse investering, goed voor 500 jobs.
Eerder gaven meerdere Belgische bierbrouwers al aan dat ze worstelden met een Europees tekort aan bierflesjes.
De vraag steeg tijdens de pandemie omdat veel brouwers overschakelden van vaten voor de horeca naar flesjes voor de supermarkt.
Het Turkse conglomeraat Ciner, dat actief is in de mijnbouw, de scheepvaart, het toerisme en de glasindustrie, wil inspelen op de vraag.
Daarom heeft het beslist uit te breiden. Tegelijk wil Ciner zijn productie dichter bij de klant brengen om zijn transportkosten en C02-voetafdruk te verminderen.
De keuze voor de Europese uitbreiding viel op Lommel. Ciner heeft een optie ondertekend voor de aankoop van een perceel op de bedrijventerreinen in Lommel.
De groep – eigendom van de ondernemer Turgay Ciner, die ook de Turkse voetbalclub Kasımpaşa bezit – deed dat via haar dochter Ciner Glass. Die baat in het Turkse Bozüyük al een grote fabriek uit voor glas voor bier-, water- en wijnflessen.
Ciner wil een gelijkaardige fabriek bouwen in Limburg. Volgens het project-milieueffectrapport zou de vestiging aan minstens 500 mensen werk verschaffen. Op basis van recente investeringen op andere locaties zou het gaan om ‘enkele honderden miljoenen euro’s’.
‘Dit toont aan we de maakindustrie terug naar Vlaanderen kunnen krijgen. Heel belangrijk’, reageert Tom Vanham, de topman van de investeringsmaatschappij LRM, die Kristalpark III samen met Lommel uitbaat.
De fabriek moet op termijn 1.300 ton verpakkingsglas per dag produceren en 475.000 ton per jaar, goed voor 6,3 miljoen bier-, wijn-, water- en frisdrankflesjes per dag of meer dan 2,3 miljard op jaarbasis.
De flesjes zijn vooral bestemd voor de Europese markt.
De Turkse groep koos voor Limburg om meerdere redenen. Binnen een straal van 200 kilometer liggen fabrieken van AB InBev, Coca-Cola en Heineken en binnen een straal van 300 kilometer zijn geen andere verpakkingsglasproducenten actief.
In de regio rond Lommel zijn ook veel zandgroeves. De grootste kwartszandproducent Sibelco ligt op 14 km. Zand is de belangrijkste grondstof voor glas. Ook de nabijheid van de Antwerpse haven is belangrijk.
Bob Nijs (burgemeester van Lommel): ‘We werken al twee jaar aan het dossier. De ondertekening van de aankoop van de grond is een belangrijke stap. Het is nu het wachten op de vergunningen.’
Zowel Nijs als Vanham benadrukt dat de investering ‘een nieuwe revolutie kan betekenen voor de regio’.
Ondertussen breidt Ciner ook uit in Turkije. In Bozüyük bouwt het een derde oven. In Kazan, Ankara, kreeg het vergunningen voor de bouw van twee glasovens, een investering van 260 miljoen euro.
Ciner gaat ook een splinternieuwe glasfabriek bouwen in Wales. Die moet in 2023 openen. Daar zouden 600 mensen aan de bak kunnen.
‘Over vijf jaar willen we een van de grootste producenten van verpakkingsglas van Europa zijn’, zei Ciner Group-CEO Gürsel Usta.
‘Over tien jaar een van de grootste ter wereld.’
‘De import van verpakkingsglas in Europa steeg de afgelopen vier jaar elk jaar met 15 à 20 procent’, vertelde Didem Ciner, de vrouw van de oprichter, onlangs in het vakblad Glass Worldwide.
‘De pandemie heeft die vraag wat vertraagd. Maar nu we alles weer zien aantrekken, rekenen we opnieuw op een stijgende vraag naar glazen flessen.’
Bron: Hürriyet