De Turkse mediawaakhond heeft Netflix een boete opgelegd wegens “immoraliteit” en de verwijdering bevolen van de film More the Merrier (Donde caben dos).
De Turkse mediawaakhond heeft ook boetes opgelegd aan omroepen die kritiek hebben op de regering en aan een streamingdienst.
De Turkse Hoge Raad voor Radio en Televisie (RTÜK) heeft Netflix een boete opgelegd wegens “immoraliteit” en de verwijdering gelast van de film More the Merrier.
Volgens de mediawaakhond bevat de Spaanse film homoseksualiteit, incest en swingen en schendt hij daarmee de morele waarden van de samenleving.
De waakhond heeft Netflix om genoemde redenen een boete opgelegd en tevens bevolen de film van het platform te verwijderen.
De RTÜK legde nog meer boetes op aan twee omroepen die kritisch staan tegenover de regering, TELE1 en Halk TV, en aan één streamingplatform voor hun inhoud.
De entiteiten werden beboet voor een reeks redenen, van het beledigen van religieuze waarden tot het uitschelden van president Recep Tayyip Erdoğan als dictator.
Onder de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) is de censuur door RTÜK toegenomen.
De regering gebruikt de raad om inhoud tot zwijgen te brengen die zij als kritiek op haar regels en beleid beschouwt.
Tijdens zijn laatste vergadering besloot de RTÜK een boete op te leggen aan Exxen, het streamingplatform dat eigendom is van mediamagnaat Acun Ilıcalı, voor de uitzending van het programma “Speakers” van de komiek Hasan Can Kaya.
De raad oordeelde dat de komiek “uitspraken deed die de humor te boven gingen” en de omroepbeginselen van “moraal” schond. Het bedrijf kreeg een boete opgelegd en de aflevering moest van het platform worden verwijderd.
HALK TV
Halk TV kreeg van de raad twee boetes opgelegd. De eerste werd opgelegd omdat de omroep het hoofd van het Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet), Ali Erbaş, had beledigd tijdens een programma waarin twee gasten Erbaş ervan beschuldigden “de grondwettelijke orde van dit land te verraden door het secularisme omver te werpen en bij elke gelegenheid te proberen het te vernietigen”.
Voorts bepaalde de raad dat de zender in zijn programma “Twee opmerkingen” “de grenzen van de kritiek” ten aanzien van president Erdogan en de extreem-rechtse leider van de National Movement Party (MHP), Devlet Bahçeli, had overschreden.
TELE1 werd gestraft voor het uitzenden van de opmerkingen van de vice-voorzitter van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Engin Altay, die Erdogan als een “dictator” karakteriseerde.
Okan Konuralp, een RTÜK lid van de CHP, zei dat dit niet alleen een schending van de vrijheid van meningsuiting was, maar dat Altay – en daarom TELE1 – immuun was voor dit soort censuur en bestraffing.
“Afgezien van de discussie of het gebruik van het woord ‘dictator’ een misdaad is, zijn Altay’s woorden binnen beschermd door parlementaire immuniteit,” zei hij op sociale media.
Bron: Turkse media