Wie dat wil, moet afstand kunnen nemen van zijn dubbele nationaliteit. Een resolutie in die zin wordt gestemd in de Kamer. Ons buurland Nederland neemt net nu een gelijkaardig initiatief.
Wie een dubbele nationaliteit heeft, geraakt daar niet zomaar vanaf. In meer dan 20 landen is het uitgesloten om afstand te doen van je nationaliteit.
Vaak wordt die automatisch doorgegeven aan de kinderen. Mensen met Turkse of Marokkaanse roots blijven dan het paspoort van dat land behouden.
Daar wil de Kamer (Federaal parlement, België) nu verandering in brengen. Met een resolutie roepen zowat alle partijen op om het mogelijk te maken om je dubbele nationaliteit af te zweren.
“Ik zou ook af willen van mijn Marokkaanse nationaliteit”, zegt Kamerlid Nahima Lanjri, een van de initiatiefneemsters.
Emotionele band
“Dat betekent geenszins dat ik geen respect heb voor mijn roots. Marokko zal altijd die emotionele band met mij blijven hebben, het is het land van mijn afkomst, het land van mijn ouders. Het gaat over keuzevrijheid.”
Het gaat om een symbolische kwestie: iemand die hier geboren is, moet zich ook 100 procent Belg kunnen voelen.
Zo worden Turkse mannen nog steeds opgeroepen voor de legerdienst of werden er tijdens de eerste golf van de coronacrisis heel wat Belgen met de dubbele nationaliteit in Marokko gehouden. Ze werden door de Marokkaanse overheid beschouwd als gewone onderdanen voor wie een algemeen reisverbod gold.
Het probleem: om deze resolutie te realiseren, moet ons land rekenen op de goodwill van Turkije en Marokko. Simpel gesteld: zolang de andere landen die nationaliteit blijven toekennen, kan ons land er weinig aan doen.
Opvallend daarbij is dat net vandaag in de Nederlandse Tweede Kamer een gelijkaardig voorstel wordt besproken, op aangeven Jan Paternotte (D66). Lanjri hoopt dat als België en Nederland samenwerken de diplomatieke druk opgedreven kan worden.