Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen voorlopig niet meer boven Irak en Iran

Op woensdag maakten de Turkse luchtvaartmaatschappijen Turkish Airlines (THY) en Pegasus Airlines bekend voorlopig niet meer naar Irak en Iran te vliegen. Omwille van de toenemende spanningen tussen Iran en de VS besloten eerder ook al andere luchtvaartmaatschappijen om hun vliegroutes boven het Midden-Oosten aan te passen.

Turkish Airlines zegt alleszins niet naar Irak en Iran te vliegen tot vanavond 21u lokale tijd (18u GMT). Daarbij zullen ook drie geplande vluchten hun vliegroute wijzigen, om zo niet door het luchtruim van de beide landen te hoeven vliegen.

Op woensdag vuurde de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde minstens 12 ballistische raketten af op Amerikaanse militaire doelwitten, en militaire doelwitten van andere coalitielanden in Irak. Daarmee antwoordde Iran op de Amerikaanse luchtaanval vorige vrijdag, waarbij de Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani werd gedood.

Nog op woensdag, enkele uren na de Iraanse raketaanval, stortte een Oekraïens vliegtuig neer boven een buitenwijk van Teheran. Daarbij geraakten brandende brokstukken en bezittingen van passagiers verspreid over akkers en lieten alle 176 inzittenden het leven. Het Iraanse leger ontkent dat het toestel door een raket was neergehaald en de Iraanse luchtvaartdienst denkt dat een mechanisch defect aan de Boeiing 737 van 3 en een half jaar oud de oorzaak van de crash was. Aanvankelijk gingen de Oekraïners akkoord met de uitleg, maar ondertussen weigeren zij een definitieve oorzaak te benoemen zolang het onderzoek niet is afgerond.

De Perziche Golf

De Amerikaanse Federale Luchtvaartdienst zorgt er nu ook voor dat piloten niet meer door het Iraanse en Iraakse luchtruim vliegen, en ook niet door bepaalde delen van het luchtruim boven de Perzische golf. De dienst waarschuwt voor “mogelijke vergissingen bij het identificeren van burgervliegtuigen als gevolg van de toegenomen spanningen tussen Washington en Teheran.” Dit is een preventieve maatregel om ervoor te zorgen dat vliegtuigen uit de burgerluchtvaart niet per ongeluk een doelwit kunnen worden tijdens een gewapend conflict.

Irak

De groep waaronder de maatschappijen Air France (Frankrijk) en KLM (Nederland) vallen, heeft beslist om de vliegroutes van de bedrijven voor onbepaalde tijd niet meer door Irak en Iran te laten gaan. Ook het Duitse Lufthansa en 2 van haar dochterbedrijven hebben beslist niet meer naar Irak te vliegen.

De Russische luchtvaartdienst Rosaviatsia adviseert Russische luchtvaartmaatschappijen om niet boven Irak, Iran, de Perzische Golf en de Golf van Oman te vliegen vanwege de risico’s voor de burgerluchtvaart. Het grootste Russische luchtvaartbedrijf S7 past haar vliegroute van de Siberische stad Novosibirsk naar Dubai aan. Die vlucht gaat 2 keer per week.

Verwacht wordt dat de Aziatische en Pacifische luchtvaartmaatschappijen, die verantwoordelijk zijn voor de meeste lange-afstandsvluchten, zwaar getroffen zullen worden door de zogenaamde No-Flyzone boven Iran, en op zaterdag al besliste het Poolse bedrijf PLL LOT om niet meer boven Iran te vliegen.

Het Australische Qantas past de route van de lijn tussen Londen en Perth tot nader order aan. Doordat de lijn niet meer boven Irak en Iran zal lopen, moeten de vliegtuigen van Qantas minder passagiers en meer brandstof meenemen, en zal de vlucht 40 tot 50 minuten langer duren.

Ook Malaysia Airlines en Singapore Airlines laten hun vliegtuigen richting Europa niet meer over Iran en Irak vliegen. De routes naar Europa van de Taiwanese bedrijven China Airlines en EVA Airways werden woensdag aangepast, en de situatie in de regio wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Ook de Indische dienst voor burgerluchtvaart adviseert om het luchtruim boven Irak, Iran en de Perzische Golf links te laten liggen.

Daarentegen maakte het Azerbeidzjaanse lage-kostenbedrijf Buta Airways bekend voorlopig niet te stoppen met de dagelijkse vlucht tussen Baku en Teheran.

In Noord-Amerika paste Air Canada haar route tussen Toronto en Dubai aan. Nu gaat die via Egypte en Saoedi-Arabië in plaats van via Irak.

De maatschappij FlyDubai, eigendom van de regering van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), annuleerde woensdag de vlucht tussen Bagdad en Dubai, maar besloot de diensten naar Basra en Najaf wel te laten verdergaan. Etihad Airways, het tweede grootste bedrijf in de VAE, blijft voorlopig haar diensten zoals normaal aanbieden. Emirates annuleerde vluchten tussen Dubai en Bagdad, maar Qatar Airways zegt dat haar diensten naar Irak zoals normaal verlopen.

K.L.

(Bron: Sabah)